Perunović i Furtula atletičari godine

Učesnici Svjetskog prvenstva u Moskvi, Danijel Furtula i Slađana Perunović najbolji su atletičari Crne Gore u 2013. godini.
127 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Furtula, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Danijel Furtula, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2013. 13:43h

Učesnici Svjetskog prvenstva u Moskvi, Danijel Furtula i Slađana Perunović najbolji su atletičari Crne Gore u 2013. godini.

Furtula, član mojkovačke Tare ove godine osvojio je prvo mjesto u bacanju diska u kategoriji mlađih seniora na Evropskom bacačkom Kupu u Kasteljonu, dok je bio drugi u bacanju kugle.

U obje discipline bio je zlatni na Igrama malih zemalja Evrope u Luksemburgu, a bronzani u bacanju diska na prvenstvu Evrope za mlađe seniore u Tempereu.

Isto odličje pripalo mu je i u bacanju diska na Mediteranskim igrama u Mersinu. Popravio je rekorde Crne Gore u bacanju diska (64,60m) i bacanju kugle (18,46m).

"Nagrada mi mnogo znači, posebno jer ove godine imamo puno razloga za zadovoljstvo. Zadovoljan sam postignutim rezultataima, osvojio sam sedam medalja na pet međunarodnih takmičenja. To govori da sam posao dobro odradio. Bilo je takmičenja gdje sam možda mogao i bolje, ali kada se sve sumira onda moram biti zadoivoljan", kazao je Furtula.

On je kazao da očekuje da rezultati naredne godine budu još bolji.

"Očekujem da se dobro spremim i da narednu godinu odradim još bolje od ove. Velika takmičenja traže maksimalnu spremnost. Vjerujem da će u skorijoj budućnosti biti spreman da osvojim neku veliku medalju, da ostvarim rezultat koji će se pamtiti", rekao je Furtula.

Perunović je na Igrama malih zemalja Evrope osvojila zlatne medalje na pet i deset hiljada metara, trijumfovala je u maratonu na prvenstvu Balkana u Podgorici, a ima i dva druga mjesta na Ekipnom prvenstvu Evrope III liga u Banjskoj Bisrici.

Postavila je osam rekorda Crne Gore na 1500 u dvorani, 1500, 3000, 10000, 3000 stipl, pet kilometara na putu, polumaratonu i 30 kilometara.

"Ova godina bila je za mene veoma uspješna. Nadam se da će i naredna biti još uspješnija. Očkujem da će 2014. godina biti još uspješnija. Očekuje me Evropsko prvenstvo i nadam se da ću oboriti nacionalkni i lični rekord", rekla je Perunović.

Ona je sedmi put proiglašena za najbolju atletičarku gondine.

Najbolji junior je Tomaš Đurović iz AK Draževina, osvajač bronzanih medalja u bacanju kugle i diska na prvenstvu Balkana za juniore u Denizliju.

Na Evropskom prvenstvu za juniore u Rijetiju osvojio je 13. mjesto u bacanju kugle.

Najbolja juniorka je Milica Vukadinović iz mojkovačke Tare, koja je bila 17. na juniorskom prvenstvu Evrope u bacanju diska.

Ona je juniorska i seniorska prvakinja Crne Gore u bacanju diska, a na Ekipnom prvenstvu Evrope u Banjskoj Bistrici osvojila je treće mjesto u bacanju diska (45,01m).

Najbolji pionir je Mitar Đukanović iz AK Lovćen, učesnik prvenstva Balkana za mlađe juniore u skoku uvis.

On je prvak Crne Gore u skoku u vis za seniore, juniore, mlađe juniore i pionire.

Najbolja pionirka je Kristina Rakočević iz Tare, koja je bila zlatna u bacanju diska, a srebrna u kugli na 12. EYOF-u u Utrehtu.

Ima i dva druga mjesta u bacanju kugle i diska na prvenstvu Balkana za mlađe juniore u Turskom gradu Edirne.

Postavila je rekorde Crne Gore u bacanju kugle za seniorke, juniorke, mlađe juniorke i pionirke, a rekorderka je i u bacanju diska za pionirke.

Za najboljeg veterana proglašen je Gojko Banjević, osvajač zlatnih medalja na prvenstvu Balkana za veterane na 100 i bronzane nedalje na prvenstvu Evrope u dvorani za veterane na 60 metara.

Atletski savez Crne Gore posebna priznanja za ostvarene atletske rezultate u 2013.godini dodijelio je Darku Pešiću iz AK Lovćen, članici Tare Mariji Bogavac, Blagoti Petričević iz AK Podgorica, članovima beranskog kluba Lim Kristijanu Matkoviću i Nikoli Komatini i Kristini Dubak iz AK Nikšić.

Specijalno priznanje uručeno je generalnom sponzoru, Javnom preduzeđu Aerodromi Crne Gore.

Posebnim priznanjem nagrađeni su Uprava za mlade i sport i Crnogorski olimpijski komitet, za izuzetnu pomoć i podršku u 2013. godini.

Priznanje će dobiti i fitnes studio SOKO GYM iz Podgorice za pomoć u pripremi sportista za takmičenja.

Predsjednik Atletskog saveza, Milorad Vuletić kazao je da je 2013. godina biti upisana "zlatnim slovima" u analima crnogorske atletike.

"Crnogorski atletičari na međunarodnim takmičenjima u 2013.godini osvojili su 22 medalje od čega devet zlatnih, pet srebrnih i osam bronzanih, kao i da su postavili 91 rekord Crne Gore i to 42 muškoj i 49 u ženskoj konkurenciji", kazao je Vuletić.

On je kazao da su crnogorski atletičari medalje osvajali na balkanskim i mediteranskim prvenstvima, mediteranskim, Igrama malih zemalja i Evrope i Igrama frankofonije.

"Broj medalja, posebno zlatnih, najbolje govori koliko imamo talentovanu generaciju atletičara", rekao je Vuletić.

Bonus video: