MEHANIZAM BOLESTI

Američki naučnici otkrili kako tačno HIV izaziva sidu

Naučnici su godinama mislili da HIV ubija ćelije odbrambenog sistema tako što ih direktno inficira, otme im DNA i pretvori ih u fabrike za proizvodnju virusa
161 pregleda 2 komentar(a)
HIV, SIDA, Foto: Ilustracija
HIV, SIDA, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 21.12.2013. 11:39h

Američki naučnici su otkrili osnovni mehanizam koji omogućava virusu HIV-a da poništi obrambeni sistem i izazove AIDS, a to bi moglo dovesti do novog pristupa liječenju i traženju lijeka za tu bolest koju ima 35 miliona ljudi širom svijeta.

HIV se ne bavi aktivnim ubijanjem odbrambenih ćelija CD4T, nego šteta nastupa kad virus pokuša da upadne u te ćelije i ne uspije, pa izazove odbrambenu reakciju zbog koje se ćelije same unište. Ta se vrsta samoubistva ćelija zove piroptoza.

Ti su rezultati objavljeni istovremeno u naučnim časopisima Science i Nature, a iz njih se može zaključiti da bi jedan eksperimentalni protivpalni lijek kompanije Vertex Pharmaceuticals, koji se već testira na ljudima sa epilepsijom, mogao da promijeni namjenu i postane novi lijek za AIDS.

"Naše studije bave se temeljnim problemom zbog kojega nastupa AIDS, a to je gubitak ćelija CD4T", kaže dr. Verner Grine sa Gradstone Instituta, nezavisne biomedicinske istraživačke neprofitne organizacije sa sjedištem u San Francisku, čija je laboratorija sprovela to istraživanje.

Dr Entoni Fosi, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže da studija nudi "elegantno" rješenje pitanja koje muči naučnike još od otkrića virusa 1983.

Grine kaže da su godinama naučnici mislili da HIV ubija ćelije odbrambenog sistema tako što ih direktno inficira, otme im DNA i pretvori ih u fabrike za proizvodnju virusa.

Ali tako strada samo mali broj ćelija CD4T. U nizu eksperimenata na tkivu ljudske slezine, krajnika i limfnih čvorova uzetih sa pacijenata zaraženih HIV-om, naučnici sa Gladstonea su otkrili da stvarna šteta u infekciji HIV-om nastaje u tzv. "ćelijama posmatračima", najčešćem tipu CD4T-a.

Te su ćelije u stanju mirovanja, pa ih virus, kad napadne, ne može zauzeti i odustane od toga. Ali šteta je već nastupila jer te ćelije tada otpuštaju protein koji aktivira enzim kaspazu-1 koji izaziva visokoupalni oblik samoubistva ćelija, piroptozu.