Kacige kriju napadače koji su podmetnuli eksploziv na auto Aleksandra Jovovića

Završeno suđenje okrivljenima za podmetanje eksplozivne naprave u centru Podgorice
736 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Jovović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Jovović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.12.2013. 16:37h

Sudija Osnovnog suda Nenad Vujanović, u ponedjeljak 23. decembra donijeće presudu u predmetu protiv braće Blaža i Bobana Vuksanovića.

Ni se terete za podmetanje eksplozivne naprave velike razorene moći 1. marta ove godine ispred stana i automobila Aleksandra Jovovića, zvanog Kameni u centru Podgorice.

Vuksanoviće su krajem maja u planiranoj akciji uhapsili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice u njihovoj porodičnoj kući u Zagoriču.

Na jučerašnjem ročištu odgledani su video zapisi lošeg kvaliteta sa poslovnih objekata u ulici u kojoj je eksplodirala bomba. Na njima se nejasno vidi prolazak motocikla na kojem se nalaze dvije osobe sa kacigama. Vozač motocikla nosio je bijelu, a suvozač crnu kacigu. Obojica su bila odjevena u tamnu odjeću.

Zbog lošeg kvaliteta snimaka i zbog toga što su imali kacige, nije bilo moguće utvrditi indetitet osoba na motociklu. Na dva od više od pet snimka, zabilježen je i trenutak razorne eksplozije. U samom ćošku jednog od snimka, prilično nejasno se nadzire zaustavljanje motocikla u neposrednoj blizini automobila Jovovića. Sudija i stranke u krivičnom postupku imali su priliku juče da izvrše uvid u fotografije sa snimaka obrađene u Forenzičkom centru. S obzirom da su takođe i one bile prilično lošeg kvaliteta, na njima se tek moglo primijetiti da je motocikl imao bijelu šaru ispod sjedišta i iznad prednjeg točka.

Prilikom pretresa kuće Vuksanovića, a nakon hapšenja braće, pronađen je motocikl za koji zamjenik osnovnog državnog tužioca i zastupnik optužbe Ivan Petrović tvrdi da je isti sa video snimaka krivičnog djela.

Branioc okrivljenih, advokat Milorad Gogić, oponirao je Petroviću, tvrdeći da to nije isti motocikl.

Sa druge strane, tužilac je kazao da su priloženi dokazi apsolutno potvrdili krivicu braće Vuksanović, tim prije što je i forenzička analiza njihove odjeće, koja je pretresom zaplijenjena, pokazala da odjeća sadrži čestice vojnog eksploziva TNT, ali i niza drugih dokaza.

Na jučerašnjem ročištu svjedočili su policajci Saša Pejović i Žarko Bulatović, koji su u noći kad je odjeknula eksplozija u centru grada pratili sumnjivi motocikl, na kojem su se nalazile dvije osobe. Pejović i Bulatović su nakon eksplozije primijetili sumnjivi motocikl bez zadnje registarske oznake kod hotela "Ziya" i krenuli da ga prate. Pratili su ga, kako su ranije saopštili tužiocu, sve do brda Gorica, gdje nijesu mogli da prođu automobilom, gdje su im tada nepoznate osobe pobjegle.

“Povod da pratimo motocikl je bio to što nije imao zadnju registarsku oznaku”, rekao je Pejović.

Njegov kolega Bulatović potvrdio je riječi Pejovića.

Bonus video: