U noći ubistva Zorana Vasovića pucano iz četiri pištolja

Svi projektili djelovali su na Vasovića sa njegove bočne i zadnje lijeve strane, a utvrđene su dvije vrste projektila - 7, 65 milimetara i devet milimetara
780 pregleda 9 komentar(a)
Zoran Vasović, Foto: Beća Čoković
Zoran Vasović, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 21.12.2013. 15:37h

Sudski patolog Miodrag Šoć, izjasnio se da je, od osam strijelnih rana, koje je zadobio pokojni Zoran Vasović, smrtonosni bio jedan projektil manjeg kalibra, ispaljen u leđa, dok su ostali, osim jednog okrznuća, izazvali rane u vidu teških tjelesnih povreda.

Prof. dr Šoć se o tome izjašnjavao u Višem sudu u Bijelom Polju, u nastavku suđenja Berancima Darku Miloševiću, Petru Vujoviću i Goranu Vešoviću za ubistvo Vasovića, kao i za ranjavanje Nikole Vuksanovića i njegove sugrađanke Anđele Obradović.

Šoć je objasnio da su dvije rane bile prostrijelne, pet ustrijelnih i jedno okrznuće. Svi projektili djelovali su na Vasovića sa njegove bočne i zadnje lijeve strane, a utvrđene su dvije vrste projektila - 7, 65 milimetara i devet milimetara.

“Tri rane su nanesene od projektila većeg kalibra, a drugih 5 rana od manjeg (7, 65 milimetara). Sve strijelne rane su teške tjelesne povrede, s tim što je jedna, takozvana 'smrtonosna', nanesena s leđa iz oružja manjeg kalibra. Svih osam projektila, od kojih je četiri pogodilo Vasovića s lijeve strane leđa, ispaljeno je u kratkom vremenskom periodu, ne dužem od 10 minuta. Jedan projektil koji je bio na nepristupačnom mjestu nije izvađen, ali se po obliku rane može utvrditi da pripada manjem kalibru, kao i smrtonosni”, kazao je Šoć.

Pištolj, iz kog je ispaljen smrtonosni hitac, ispaljen iz pištolja 7,65 milimetara, koji je oduzet od Vešovića.

On nije mogao da se izjasni oko toga da li je sve povrede Vasović zadobio u stojećem položaju, kao ni o koncentraciji alkohola u krvi optuženih, jer “uzorci, iako u okviru roka od šest časova, nisu uzeti na propisan način”.

Balističar Milovan Mihailović, objasnio je da je 30. decembra 2012, ispred diskoteke Klub 29, pucano iz četiri oružja.

U noći ubistva pronađeno je ukupno 28 čaura, od kojih je 16 ispaljeno iz pištolja 9 milimetara, a 12 iz 7,65 milimetara.

Tih 16 čaura potiče od dva pištolja istog kalibra (9 milimetara), od čega je četiri projektila ispaljeno iz jednog pištolja (policajca Šćekića, koji je pucao u vis), a 12 iz drugog pištolja (po optužnici iz Miloševićevog pištolja).

Iz tijela pokojnog Vasovića izvađena su tri očuvana projektila i tri dijela projektila, dok je jedan bio rasprsnut.

Od očuvana tri projektila utvrđeno je da dva potuču iz pištolja 7,65 milimetara, (oduzetog od Vešovića) i jedan iz oružja kalibra devet milimetara ( koji po optužnici pripada Miloševiću).

Redar “Kluba 29” u Beranama Milovan Radunović, ispričao je juče da je u noći ubistva čuo Vasovića kako, na pitanje Darka Miloševića “ Šta je, bacate bombe”, kazao: “Da bacamo, i opet ćemo da bacamo”.

On nije bio očevidac ubistva ispred Kluba 29.

Suđenje se nastavlja 3. februara 2014, kada će poslije saslušanja još jednog svjedoka biti zakazana rekonstukcija u Beranama.

Bonus video: