Pajović osuđen na 14 godina zbog ubistva advokata Bjekovića

Advokat Božo V. Milonjić, kazao je da odbrana nije zadovoljna izrečenom kaznom i da će uložiti žalbu
1042 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Pajović, Foto: Zoran Đurić
Zoran Pajović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 20.12.2013. 07:51h

Podgoričanin Zoran Pajović osuđen je na 14 godina zatvora zbog ubistva advokata Vlada Bjekovića (72).

Presudu je donijelo krivično vijeće sudije Radomira Ivanovića u Višem sudu u Podgorici.

Pajović je prvostepenom presudom proglašen krivim jer je 8. novembra 2012. godine, u Ulici Svetozara Markovića u Podgorici, s umišljajem ubio advokata.

Navodi se da je okrivljeni parkirao vozilo, prišao advokatu i iz revolvera “smith wesson” ispalio hitac u leđa Bjekoviću, a zatim kada je pao na trotoar, još pet hitaca u njegove grudi.

Sud je izrekao jedinstvenu kaznu od 14 godina i dva mjeseca zatvora zbog ubistva i nedozvoljenog držanja oružja.

Sudija je u obrazloženju presude naveo da je sud zaključio da je Pajović prvi hitac ispalio Bjekoviću u leđa, a zatim još pet kada je pao, a pri tom je izgovorio: “Pozdravlja te moj pokojni sin”.

Advokat Božo V. Milonjić, kazao je da odbrana nije zadovoljna izrečenom kaznom i da će uložiti žalbu

Sudija je podsjetio da je Pajoviću u saobraćajnoj nesreći stradao maloljetni sin i da je zbog toga osuđen njemački državljanin. Osiguravajuće društvo iz Hamburga, preko posredničkog osiguravajućeg društva “Lovćen osiguranje” koje je zastupao advokat Bjeković, isplatilo je materijalnu i nematerijalnu štetu porodici Pajović.

“Okrivljeni Pajović je u odbrani naveo da je poistovjetio Bjekovića sa Lovćen osiguranjem, koje mu nije isplatilo čitavu odštetu. Smatra da je njemačko osiguravajuće društvo mnogo više isplatilo od onog iznosa koji je postignuto poravnanjem na 101.430 eura i da je prevaren. Komisija ljekara vještaka je između ostalog u nalazu navela da je bio sposoban da shvati značaj djela. Činjenica je da je imao porodičnu tragediju, da mu je u saobraćajnoj nesreći poginuo sin, ali to ne opravdava ovako ponašanje optuženog. Takođe je činjenica da je Pajović pristao na poravnanje, potpisao ga zajedno sa Bjekovićem, ali nije tražio poništaj tog poravnanja. Iz samo njemu znanih razloga smatra da je zakinut. Pajovićevo ponašanje je neprihvatljivo i nezakonito. Niko nema pravo da drugome oduzme život i da ovako rješava svoj problem”, kazao je sudija Ivanović u obrazloženju presude.

Advokat Božo V. Milonjić, kazao je da odbrana nije zadovoljna izrečenom kaznom i da će uložiti žalbu.

“Odbrana nije zadovoljna izrečenom kaznom. Sud se vodio potrebom za osudom, a ne za primjenom blažeg zakona, u kojem je propisano da sud može blaže kazniti optuženog ukoliko je bitno smanjeno uračunljiv. Viši sud je za ovo krivično djelo iz člana 143. za koje je propisana kazna od pet do 15 godina zatvora, izricao optuženima blaže kazne od 13 godina zatvora, a koji nijesu bili bitno smanjeno uračunljivi kao što je Pajović u ovom slučaju. Prema nalazu komisije vještaka, Pajović je osoba ispod prosječnih duševnih kapaciteta, ali koja ne ispoljava simptome trajnog duševnog oboljenja. U periodu kada je ubio Bjekovića, nalazio se u stanju akumuliranog afekta, razdražljivosti bijesa srednjeg intenziteta. Sudija je u obrazloženju rekao da je Nevenka Kumburović, nevjenčana Pajovićeva supruga, čula od sina Stefana da je Bjeković u holu suda uvrijedio pokojnog sina Đorđa. Sudija je netačno citirao njeno svjedočenje, već je na suđenju rekla da je ona to lično čula. U žalbi ću se detaljno osvrnuti na sve propuste sudskog vijeća, koje se vodilo potrebom da osudi Pajovića samo zato što je stradao kolega”, izjavio je Milonjić.

Bonus video: