Festival Ubrzaj: Snažne priče za kraj

“Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović, “Pussy Riot - Pank molitva” Majk Lernera i Maksima Pozdrovkina, i “Plava je najtoplija boja” Abdelativa Kešiša
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2013. 10:29h

Posljednji dan Festivala o ljudskim pravima Ubrzaj proći će u znaku tri ostvarenja - “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović, “Pussy Riot - Pank molitva” Majk Lernera i Maksima Pozdrovkina, i “Plava je najtoplija boja” Abdelativa Kešiša.

Film “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka” Ivane Todorović biće prikazan u 17 sati na Velikoj sceni u Crnogorskom narodnom pozorištu, a priča je o Goci koja je transvestit u Beogradu, glavnom gradu zemlje u kojoj je organizovanje Parade ponosa zabranjeno. Ona podiže kćerku, koja joj je ustvari nećaka. Uprkos tome što njen osamnaestogodišnji momak krade njen novac za koji ona rizikuje život, radeći kao prostitutka, Goca ga i dalje voli i uspijeva da zadrži svoju veselu i otvorenu prirodu. Svoj 39. rođendan odlučuje da proslavi na sceni pred publikom i tako priča priču svog života.

“Pussy Riot - Pank molitva” Majk Lernera i Maksima Pozdrovkina, biće prikazan u 19 sati na Velikoj sceni CNP-a, a riječ je o ostvarenju snimanom šest mjeseci koji predstavlja tri mlade žene - Nađu, Mašu i Katju, članice feminističkog šok-art kolektiva “Pussy Riot”. Poslije izvođenja performansa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi uhapšene su pod optužbom za bogohuljenje. Sudski proces je odjeknuo širom svijeta.

Film “Plava je najtoplija boja” Abdelativa Kešiša biće prikazan u 21 sat na Velikoj sceni CNP-a, a riječ je o priči o petnaestogodišnjoj djevojčici Adel, koja je u periodu sazrijevanja i sanja da doživi svoju prvu ljubav. Adelin drug iz odjeljenja se zaljubljuje u nju, ali uznemirujuća erotska sanjarenja remete romansu prije nego što ona i počne. Njen život će se u potpunosti prmijeniti kada upozna Emu, koja će joj omogućiti da otkrije strast, da afirmiše sebe kao ženu, ali i kao odraslu osobu.

Četvrto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima u prethodna tri dana ponudilo je filmskoj publici ostvarenja “Čin ubistva” Džošue Openhajmera, “Albertov put” Predraga Bambića, “Obrana i zaštita” Boba Jelčića, “Halimin put” Arsena Antona Ostojića, “Više od meda” Markusa Imhoofa, “Gulabi banda” Ništhe Džain i “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tasovića.

Bonus video: