Marković: Čast je igrati protiv ekipe kakva je Belogorje

Odbojkaši Budvanske rivijere igraće protiv ruskog Belogorja iz Belgoroda, prvaka Rusije, olimpijskog i evropskog šampiona, te pobjednika ovogodišnje Svjetske lige
54 pregleda 1 komentar(a)
Falaski, Marković, Foto: Cev.lu
Falaski, Marković, Foto: Cev.lu
Ažurirano: 20.12.2013. 12:23h

U ovom trenutku teže, valjda, nije moglo. Iako u ovoj fazi takmičenja nema lakih rivala, naprotiv, žrijeb u Luksemburgu je bio nemilosrdan za crnogorskog šampiona – u prvoj plej-of rundi Lige šampiona, odbojkaši Budvanske rivijere igraće protiv ruskog Belogorja iz Belgoroda, prvaka Rusije, olimpijskog i evropskog šampiona, te pobjednika ovogodišnje Svjetske lige.

Pobjednik ovog duela igraće u četvrtfinalu sa boljim iz meča Noliko - Trentino.

"Prije žrijeba smo se pribojavali ruskih ekipa, razmišljali smo da bi bilo dobro da njih izbjegnemo, a da bi protiv ostalih, možda, mogli nečemu da se nadamo. Nažalost, dobili smo najtežeg protivnika, protiv kojeg ćemo moći da vidimo koliki je naš kapacitet. Sportski je nadati se uspjehu protiv njih, ali, jedostavno, moramo da budemo realni da igramo protiv najjače ekipe. Ali, to će biti dobra reklama za sve nas, da crnogorska javnost na djelu vidi, možda, najjaču svjetsku ekipu", kaže za “Vijesti” kapiten Budvana Milan Marković.

Belogorje je grupnu fazu, sa belgijskim Nolikom, grčkim Olimpijakosom i češkom Ostravom, završio sa svih šest pobjeda, i to bez izgubljenog seta! Tako je Belogorje ponovilo prošlosezonski rekord Zenita u LŠ...

Belogorje, koje sa klupe predvodi legendarni Genadij Šipulin, aktuelni je šampion Rusije, u kojoj ima ukupno osam šampionskih trofeja. Pod imenom Lokomotiva, klub iz Belgoroda je najveće uspjehe na evropskoj sceni ostvario 2003. i 2004. godine, kada je bio prvak Evrope. Belogorje je osvojilo i CEV kup 2009. godine.

Pored legendarnog Sergeja Tetjuhina, sa kojim je Belogorje i ostvarilo najveće uspjehe u LŠ, u ekipi su i reprezentativci Rusije, 219 cm visoki “div”Dmitrij Muserski, Taras Htej, Dmitri Iljinih, Maksim Žigalov...Stranci su prvi tehničar italijanske reprezentacije Dragan Travica i korektor njemačke selekcije Georg Grozer.

"Sve su to igrači vrhunskog nivoa. Biće mnogo teško, ali i čast i privilegija igrati protiv takve ekipe. Nadamo se dobroj partiji, punoj dvorani u Budvi, i da damo svoj maksimum. Da li će to biti dovoljno da nešto uradimo, to ne znam, ali veliki je motiv igrati protiv tako velike ekipe. Svi smo svjesni toga".

Prvi meč igra se u Budvi između 14. i 16. januara, revanš u Belgorodu je sedam dana kasnije.

"Taj Belgorod je daleko, biće i naporan put. Ali, šta je tu, je, iz ove kože se ne može. Biće i njima isto tako naporno do Budve, mada su oni navikli na to, jer je njima svako gostovanje dosta daleko", istakao je Marković.

Organizaciju fajnl-for, 22. i 23. marta, dobila je turska Halkbanka iz Ankare, koja je, tako, direktno izborila prolaz na finalni turnir.

Plasman u drugu rundu je veliki uspjeh

Plasmanom u drugu rundu Budvanska rivijera je ponovila uspjeh iz 2011. godine. Dvije pobjede protiv favorizovane Rešovije su, svakako, najprijatnije izdanje dosadašnjeg toka Lige šampiona.

"Prije dvije nedjelje smo bili na pragu eliminacije iz Lige šampiona. Da nam je tada neko ponudio plasman u CEV kup, mislim da bismo svi to prihvatili. Maksimalna pobjeda protiv Rešovije bila je fenomenalna, u posljednjem kolu protiv Jihostroja smo posao odradili kako treba, iako je bilo teško igrati pod pritiskom da moramo da uzmemo sva tri boda. U Češkoj smo odigrali jako dobro, sa malim brojem grešaka, presudio je naš kvalitet. Možemo da budemo prezadovoljni prolazom u drugu rundu, to je veliki uspjeh, posebno jer smo bili u dosta izjednačenoj grupi, u kojoj je ispao Pari volej koji nas je dobio dva puta. Presudile su naše dobre igre protiv Rešovije", zaključio je Marković.

Belogorje treći put u Crnoj Gori

Dolazak u Crnu Goru neće biti prvi kada je ovaj ruski klub u pitanju. Tadašnja Lokomotiva je, naime, dvije uzastopne sezone bila rival Budućnosti u Ligi šampiona. U sezoni 2005/2006. Belogorje je u “Morači” slavilo 3:2, dok je u Belgorodu bilo 3:0 za domaćina.

Naredne sezone je Belogorje ponovo na svom terenu slavilo 3:0, ali je Budućnosti uspjela u Podgorici da nanese poraz ruskom timu, sa 3:2. Inače, Belogorje je do sada na evropskoj sceni odigralo 156 mečeva, uz skor od 105 pobjeda i 41 poraz (set-količnik 357:183).

U Ligi šampiona imaju skor od 67 pobjeda i 31 poraza (set-količnik 234:124).

Parovi

Berlin (Njemačka) - Zenit (Rusija)

Lube (Italija) - Pjaćenca (Italija)

Tur (Francuska) - Jastržebski (Poljska)

Rešovija (Poljska) - Ruselar (Belgija)

Noliko (Belgija) - Trentino (Italija)

Budvanska rivijera (Crna Gora) - Belogorje (Rusija)

Bonus video: