Filmovi sa svih meridijana na festivalu filma o ljudskim pravima

Film “Epizoda u životu berača željeza” je na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu dobio Srebrnog medvjeda za najbolji film
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 08:57h

U okviru Festivala filma o ljudskim pravima "Ubrzaj 2013" publika je bila u prilici da odgleda ostvarenja "Albertov put" Predraga Bambića, "Obrana i zaštita" Boba Jelčića i “Halimin put” Arsena Antona Ostojića.

Večeras nastavljaju izuzetna filmska ostvarenja iz Švajcarske, Indije i BiH.

Film “Više od meda” Markusa Imhofa (Švajcarska) biće prikazan u 17 sati na Velikoj ceni CNP-a, od 19 sati uslijediće projekcija filma “Gulabi banda” Nishtha Jaine (Indija), i od 21.30 biće prikazano bosanskohercegovačko ostvarenje “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tasovića.

Film “Više od meda” Markusa Imhofa je priča o brojnim kolonijama pčela koje su u poljednjih petnaest godina desetkovane širom svijeta, ali su uzroci ovakvih katastrofa i dalje nepoznati.

Svuda se ponavlja isti scenario: milijarde pčela napuštaju svoje košnice i nikada se ne vrate. U neposrednoj blizini nisu pronađena tijela, niti vidljivi tragovi grabljivaca.

U zavisnosti od regiona u svijetu, 50 do 90 posto pčela iz kolonija su nestale, a ova epidemija se i dalje širi. Naučnici su otkrili ime za fenomen koji se podudara sa izrazom “colony collapse disorder” (CCD sindrom) i postoje brojni razlozi za zabrinutost.

“Gulabi banda” Nishtha Jaine prati neobičnu grupu seoskih žena u pustinjskom predjelu Bundelkhanda u centralnoj Indiji, mjesto pustoši, prašine i očaja.

Predvođene energičnom i harizmatičnom Sampatpal, one putuju daleko da bi se borile za prava žena. Članice Gulabi bande nailaze na otpor, apatiju, korupciju, čak i podsmjeh.

Ponekad su cijela sela u dosluhu protiv njih u cilju da zaštite počinioce nasilja. Film gledaoce odvodi u centar ovog gorućeg sukoba i otkriva kompleksnu, uznemirujuću, ali u isto vrijeme i ohrabrujuću priču.

“Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tasović je priča o Nazifu koji sakupljajući staro gvožđe izdržava svoju porodicu. Svakodnevno sakuplja otpadni metal, dok njegova supruga Senada brine o domu i dvije kćerke, a treće dijete je na putu. Nakon dugog radnog dana, Nazif dolazi kući i zatiče svoju suprugu u bolovima.

On je odvozi do najbližeg doma zdravlja, a Senadina dijagnoza je pobačaj. Potrebna je hitna operacija, ali ona nema zdravstveno osiguranje i bolnica traži popriličnu sumu novca, cijelo bogatstvo za skromnog skupljača željeza. Naredni dani biće Nazifova i Senadina borba u kojoj će okusiti sve okrutnosti savremenog društva.

Film “Epizoda u životu berača željeza” je na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 16. februara 2013. dobio Srebrnog medvjeda za najbolji film, a Nazif Mujić je dobio Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu.

Bonus video: