Završeno suđenje Šariću i Lončaru: Ima li dokaza da su oprali 19,3 miliona eura

Specijalna tužiteljka kazala je da je optužnica u potpunosti dokazana, dok odbrana smatra da je optužba doživjela pravni fijasko
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 10:23h

Oštra polemika na relaciji specijalna tužiteljka - advokati obilježila je završne riječi, kojima je okončano ponovljeno suđenje Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji su bili optuženi za milionsko ”pranje novca”.

Specijalna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović kazala je da je optužnica u potpunosti dokazana, dok odbrana smatra da je optužba doživjela pravni fijasko i da Šarića i Lončara treba osloboditi.

Ivanović je precizirala optužnicu, u skladu sa nalazom vještaka finansijske struke, prema kojoj se Šariću i Lončaru stavlja na teret pranje novca od 19,3 miliona eura, umjesto ranijih 21 milion eura.

“Na ponovljenom glavnom pretresu nije se promijenilo stanje koje je bilo i na prvom i neosporno su utvrđene činjenice o poslovanju 'Mat company', kojima se dokazuje da je ta kompanija putem svog poslovanja ubacivala novac u legalne tokove. Uz to, nesporna je i optužba da je toj firmi transferisan novac od strane 'Mateniko LLC' i 'Kamarila korporejšn', putem zajma koji nije vraćen poslovanjem, već sredstvima drugih lica”, kazala je Ivanović.

Branilac Šarića, advokat Kasim Dizdarević, kazao je da je u ponovljenom suđenju, na nedvosmislen način u cjelosti potvrđeno da on nije “prao novac”.

“Šariću se stavlja na teret da je udruženo sa Lončarom prikrio porijeklo novca, koji potiče od trgovine drogom, krivičnog djela za koje je ranije pravosnažno oslobođen. Optužba u tom pravcu, ni u činjeničnom opisu ni jednim dokazom nije dokazala, koje su to aktivnosti Duška Šarića, niti koji su to nezakonito stečeni prihodi”, kazao je Dizdarević.

Dizdarević je tvrdio da se Šarić nije ni sa kim udruživao, niti je šta znao o porijeklu novca i novčanim transakcijama...

Drugi Šarićev advokat Borivoje Đukanović kazao je optužba ostala bez ijednog dokaza.

Dojadile joj prozivke: Ivanović (Foto: Savo Prelević)

“Tužiteljka Ivanović svjesna da je optužba apsurdna, što potvrđuje i njen zahtjev za izuzećem sudije Đeševića, koji već tri godine sudi predmet, a to je tražila kad je trebalo da sudija prihvati dokaze odbrane”, kazao je Đukanović.

Optuženi Šarić je kazao da je potpuno jasno da je ovo iskonstruisan postupak, i da je jedini uzrok tome činjenica što je njegov brat Darko.

“Ako me osudite zbog toga, biću ponosan na to, ali ako priznate da je to zbog te činjenice, ali nije korektno da to uradite jer nijedan dokaz ne govori da sam potpisao i jedan dokument, niti da sam išta znao o poslovanju 'Mat Company'”, kazao je Šarić.

Lončar je kazao da je njegovo izjašnjenje o poslovanju “Mat company” bilo potpuno jasno, a onda je optužio i medije zbog “neobjektivnog izvještavanja”.

Šarić i Lončar se terete da su se udružili u periodu od 24. decembra 2007. do kraja 2010. godine, da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom izvršenim na organizovan način, u ukupnom iznosu od 19.353.879, 22 eura.

Presuda će biti izrečena 30. decembra ove godine.

Tužiteljka reagovala zbog obraćanja odbrane

Iako ranije nije, kako je kazala, htjela da reaguje, specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović ukazala je na “neprimjereno, neosnovano i nezakonito obraćanje odbrane specijalnom tužiocu, navodima da je optužnica izmanipulisana i da tužilac manipuliše vijećem, da je optužnica klimava, što nije tačno".

“Takođe, nije tačno da optužba nije provjeravala navode Lončara, koji su izneseni pred ovim vijećem, ali je tužilaštvo našlo da oni nisu tačni”, kazala je Ivanovićeva. I Šarićev advokat imao je primjedbu zbog objavljivanja video zapisa sa ranijeg suđenja u javnost, smatrajući da je to bio svojevrstan vid pritiska na sud.

Galerija

Bonus video: