Slučaj "Zavala": Tičić i Medigović ne znaju ko je pregovarao sa "Zavala investom”

Danas je u Višem sudu nastavljeno suđenje predsjedniku i potpredsjedniku Opštine Budva, Rajku Kuljači i Draganu Maroviću
101 pregleda 3 komentar(a)
Zavala, Foto: Anto Baković
Zavala, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.12.2013. 15:18h

Aleksandar D. Tičić, svjedočio je danas u Višem sudu u nastavku suđenja predsjedniku i potpredsjedniku Opštine Budva Rajku Kuljači i Draganu Maroviću.

Tičič je kazao da je bio direktor Agencije za planiranje prostora Budve i menadžer tog grada u vrijeme kada je dogovorena izgradnja fabrike za preradu morske vode 2007. Sudija je pitala kako se došlo do odluke za izradu urbanističkog projekta poluostrva Zavala.

“Odluku je donio Kuljača, a Zavod za izgradnju Budve je bio priređivač. Ugovor smo dobili od kancelarije za javne nabavke Opštine, a mi smo zatim kontaktirali sa obrađivačem"

“Odluku je donio Kuljača, a Zavod za izgradnju Budve je bio priređivač. Ugovor smo dobili od kancelarije za javne nabavke Opštine, a mi smo zatim kontaktirali sa obrađivačem.

Odluka je bila da se šoping metodom izradi urbanistički projekat. Službenica za javne nabavke Opštine Budva Miroslava Kunić otvorila je tri koverte od ponuđača u mojoj kancelariji, i to je dostavljeno Kuljači.

Izvještaj o otvaranju ponuda sam potpisao kao direktor Agencije za planiranje prostora iako nije u domenu mog posla, zato što su otvorene u mojoj kancelariji, kao i da bi se što prije završio posao. Da li će ponuđač biti odabran javnim oglasom – tenderom ili šoping metodom, je u domenu službe za javne nabavke”, kazao je Tičić.

Odgovarajući na pitanje advokata Stevana Damjanovića, branioca Đorđa Pinjatića, bivšeg direktora Vodovoda i predsjednika komisije koja je procjenjivala izvedene radove fabrike za preradu morske vode, Tičić je kazao da nije bio zadužen za izgradnju fabrike vode iako je tada bio predsjednik Upravnog odbora Vodovoda.

“Nisam imao profesionalno zaduženje za izgradnju fabrike vode, niti znam tačan početak gradnje. Uopšte mi nije poznato ko je pregovarao sa “Zavala investom” niti je u domenu mog posla.

Nisam bio upoznat ko radi tu fabriku na rtu Zavala”, kazao je Tičić. Osvrćući se na kolegijum od 14. 09. 2007., rekao je da je bio jedan od učesnika, te da je zaključak bio da se riješi nestašica vode u Budvi, te da je to bio javni interes, a ne šteta.

“Nisam znao ko je ugovarao radove sa “Zavala investom”, kazao je Tičić. Na pitanje Dragana Marovića, da li je bila šteta ili korist od te fabrike, rekao je da misli da je izgradnja fabrike bila jedino rješenje da bi se riješila decenijska nestašica vode.

Medigović: Potpisao sam predugovor jer se Opštini uplaćuje dva miliona eura

“Nisam znao ko će da je gradi. Čulo se na kolegijumu da se na rtu Zavala nalazi firma, e ali znam ko je rekao, znam da je pomenuta. Inače, od ranije sam znao da Miraks gradi na Zavali. Ne znam ko je dogovarao sa njima. Ne znam ko je trebao da gradi. Davno je to bilo, prije šest godina”

Milenko S. Medigović, kazao je da je u vrijeme kada je dogovorena izgradnja fabrike za preradu morske vode 2007, volonterski obavljao funkciju potpredsjednika Opštine Budva, kao i direktor Vodovoda.

Potvrdio je da je bio na kolegijumu predsjednika Opštine održanog 14. 09. 2007. kada je donijet zaključak da se izgradi postrojenje za desalinizaciju morske vode kako bi se riješio problem nestašice pitke vode, ali da nije znao ko će da gradi tu fabriku.

“Nisam znao ko će da je gradi. Čulo se na kolegijumu da se na rtu Zavala nalazi firma, e ali znam ko je rekao, znam da je pomenuta. Inače, od ranije sam znao da Miraks gradi na Zavali. Ne znam ko je dogovarao sa njima. Ne znam ko je trebao da gradi. Davno je to bilo, prije šest godina”, rekao je Medigović.

Na pitanje advokata Stevana Damjanovića, potvrdio je da su on i Lazar Rađenović, potpisali predugovor prema kojem Zavala invest je trebala da plati Opštini na ime komunalija dva miliona eura, a ostatak obaveza da se plati kompenzacijom nakon što izgrade fabriku.

“Ne znam ko je donio predugovor, ali sam ga potpisao zato što je pozitivno, jer se Opštini uplaćuje dva miliona eura”, objasnio je Medigović.

Ranijom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača je osuđen na pet godina zatvora za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok je bivši potpredsjednik Dragan Marović osuđen na četiri godine zbog istog krivičnog djela.

Marović i Kuljača su kao rukovodioci Opštine, oštetili opštinski budžet za 821.599 eura i tako pribavili imovinsku korist preduzeću "Zavala invest", koje je sagradilo fabriku za preradu morske vode.

Prema optužnici, od juna 2007. do decembra 2008., radi realizacije zaključaka sa Kolegijuma predsjednika Opštine Budva održanog 14. septembra 2007., Kuljača i Marović, kao sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, te nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala Invest” DOO Budva, a Opštini Budva nanijeli štetu u iznosu od 821.599 eura.

Bonus video: