Razbojnicima, koji su pretukli, vezali i pokrali starca u Nikšiću, po dvije godine zatvora

Podgoričani Nenad M. Burzanović (22), Dejan M. Dedić (22) i Miloš P. Vukotić (30) su od Mila Žižića (72) ukrali novac, zlatni prsten i sat
106 pregleda 29 komentar(a)
Milo Žižić, Foto: Slađan Blagojević
Milo Žižić, Foto: Slađan Blagojević
Ažurirano: 18.12.2013. 17:06h

Podgoričani Nenad M. Burzanović (22), Dejan M. Dedić (22) i Miloš P. Vukotić (30) osuđeni su na po dvije godine zatvora zbog razbojništva koje su počinili nad Milom Žižićem (72) u Nikšiću.

Presudu je juče u Višem sudu u Podgorici izreklo vijeće sutkinje Vesne Pean.

U prvostepenoj presudi navodi se da su osuđeni najprije pretukli i vezali starca, a potom od njega ukrali novac, zlatni prsten i sat, ukupne vrijednosti 970 eura.

Sud ih je osudio na kazne manje nego što su zakonom predviđene, iako su za ovo djelo propisane kazne od tri do 15 godina zatvora, jer su u vrijeme izvršenja bili mlađi punoljetnici i nijesu ranije osuđivani.

Prepreke na putu

Trojica okrivljenih su se 14. marta 2011. godine, kako piše u optužnici, zajedno sa izvjesnim Markom koji nije obuhvaćen optužnicom, dovezli iz Podgorice do mjesta Markišino kućište u blizini prodavnice Mila Žižića u vrijeme kada su znali da će zavoriti radnju i sa sobom uzeti pazar.

Tada su Burzanović, Dedić i Marko, koji je prethodno postavio kamenje i drvene prepreke na putu, sačekali Žižića na mjestu gdje se nalaze prepreke.

Kada je Žižić izašao da ih skloni, fizički su nasrnuli na njega, zatim ga udarali pesnicama i nogama, tražeći da im kaže gdje je pazar.

Kada im je rekao da se novac nalazi u njegovom kombiju, strpali su ga unutra, vezali mu noge a zatim pobjegli do mjesta gdje ih je čekao Vukotić.

Od Žižića su oduzeli 270 eura, zlatni prsten vrijedan oko 200 eura i sat marke “citizen” vrjedan oko 500 eura.

U obrazloženju presude, sutkinja je kazala da je potvrđena izjava Burzanovića, koji je pred sudom sve objasnio.

Dodala je da je Burzanović tokom postupka pokušavao da umanji odgovornost ostalih i da preuzme svu krivicu na sebe, a njegovi navodi, za sud su bili neutemeljeni i nelogični.

Sud je ocijenio da ih je bilo četvorica, ali tokom postupka nije utvrđeno ko je četrvta osoba koja je učestvovala u razbojništvu.

Bonus video: