Država konstantno pokazuje nemoć kada je u pitanju zaštita novinara

"Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, za očekivati je da se ni ovi NN počinioci ne pronađu"
2 komentar(a)
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Darko Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.12.2013. 17:23h

Sindikat medija, po ko zna koji put tokom osam mjeseci postojanja, najoštrije osuđuje ponovljene napade na novinare i njihovu imovinu i od nadležnih, prije svih Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, očekuje hitnu i djelotvornu istragu.

"Najnovije uništavanje imovine člana Glavnog odbora Sindikata medija, novinara Darka Ivanovića potvrđuju da je neophodno crnogorske novinare i medijske radnike koji rade na terenu zaštititi po uzoru na zaštitu koja se obezbjeđuje službenim licima. Država konstantno pokazuje nemoć kada je u pitanju zaštita novinara i na taj način nam poručuje da ne smijemo da radimo svoj posao profesionalno jer to znači da sami moramo da se nosimo sa posljedicama ukoliko se pretjerano raspitujemo za teme koje nekome ne odgovaraju ili se usudimo da objavimo podatke do kojih dođemo", navodi se u saopštenju Glavnog odbora Sindikata medija,koji potpisuje predsjednica, Marijana Camović.

Dodaje se da je napad na Ivanovića uslijedio nepunih 20 dana nakon što je na sramotan i brutalan način priveden sa lisicama na rukama dok je radio svoj posao.

"Sindikat medija je i tada zahtjevao od Ministarstva unutrašnjih poslova da utvrdi da li su policajci prekoračili ovlaštenja ali po tom pitanju ništa nije urađeno ili makar javnost nije upoznata da li je neko odgovarao zbog toga. Ukazali smo da ponašanje policije ne doprinosi osjećaju sigurnosti novinara i medijskih radnika i da atmosfera nekažnjivosti podstiče napade i to se, nažalost, potvrdilo upravo demoliranjem Ivanovićevog automobila".

"Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, za očekivati je da se ni ovi NN počinioci ne pronađu zbog čega je opravdana Ivanovićeva namjera da traži dozvolu za nošenje oružja i u buduće naoružan izlazi iz kuće. Pošto nas ne štite oni koji su za to plaćeni, logično je da sami pokušamo da se branimo, zaključuje se u saopštenju.

Pozitivna: Novinarstvo postaje opasna profesija u Crnoj Gori

Pozitivna Crna Gora osudila je još jedan napad na slobodne i nezavisne novinare u kome je demolirano auto novinara Darka Ivanovića.

"Novinarstvo u Crnoj Gori postaje najopasnija profesija jer su napadi postali i česti i drski. Zakon ulice mijenja aktuelne zakone a kriminalci ohrabreni neadekvatnom reakcijom nadležnih sprovode teror. Prvi na meti su novinari a nakon njih i opozicionari i svi slobodni ljudi.Napadi najozbiljnije dovode u pitanje demokratski kapacitet Crne Gore i ozbiljno narušavaju nastojanja da postanemo slobodno društvo", navodi se u saopštenju Pozitivne.

Iz tea partije zahtijevaju od nadležnih državnih organa da hitno ispitaju okolnosti koje su dovele do napada, nađe i saopšti imena počinilaca i po zakonu sankcioniše nedjela.

Bonus video: