Šansa koja se ne propušta

Tri boda iz Češke donose Budvanima drugi plasman u drugi krug u istoriji crnogorske odbojke, nakon što su isti rezultat ostvarili 2011. godine pod vođstvom Veselina Vukovića
0 komentar(a)
Luka Šuljagić, Foto: Zoran Đurić
Luka Šuljagić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.12.2013. 10:49h

Ovo je, jednostavno, prilika koja se ne propušta.

Iako su nakon četvrtog kola, odnosno dva uzastopna poraza od Pari voleja, bili na pragu eliminacije, sa samo teoretskim šansama za prolaz, odbojkaši Budvanske rivijere su maksimalnom i neočekivano lakom pobjedom protiv Rešovije doveli sebe u situaciju da više ne zavise od drugih, već isključivo od sebe.

Bez obzira na trenutni izgled tabele, na kojoj je crnogorski šampion trenutno treći.

Tri boda iz Češke donose izabranicima Siniše Reljića drugi plasman u drugi krug u istoriji crnogorske odbojke, nakon što su Budvani isti rezultat ostvarili 2011. godine, pod vođstvom Veselina Vukovića...

"Na početku sezone sam rekao da ova ekipa ima potencijal za drugu fazu. Ostala je još ''samo'' jedna prepreka da se to i ostvari. Svjesni smo da smo na pragu cilja, isto tako smo svjesni da neće biti ni malo lako u Češkoj. Nama pobjeda znači sve, a njima baš ništa. Protivnik će sigurno biti jako rasterećen. Ali, ako mi prikažemo našu igru, neće biti problema. Kvalitet je na našoj strani i to moramo dokazati. U Češku idemo po pobjedu i veliki uspjeh za Budvu i uopšte odbojku u Crnoj Gori, ako Bog da", kaže srednji bloker Budvana Luka Šuljagić.

Budvanska rivijera je na startu, u Budvi, porazila Jihostroj sa 3:0, i tada pokazala klasu u odnosu na vicešampiona Češke, koji do sada u grupi nije osvojio ni bod. Zbog toga je Jihostroj i opasan rival, jer nema šta da izgubi, a biće motivisan da makar na kraju, pred svojim navijačima, koliko-toliko, popravi utisak...

"Očekuje nas teška utakmica, iako sam stekao utisak da svi misle da ćemo mi to lako završiti. Oni se sigurno neće tek tako predati, pogotovo pred svojom publikom. Mi moramo da uđemo maksimalno skoncentrisano u meč, jer je po meni ovo utakmica sezone. Daćemo maksimum, ići ćemo na 3:0, da ne bismo ulazili u nekakve kalkulacije poslije. Stvarno se nadam da ćemo nastaviti seriju dobrih izdanja. Ako tako bude, Česi nemaju nikakvih šansi", ističe primač Vojin Ćaćić.

Za opomenu i maksimalan oprez Budvanima je prošlogodišnji duel u Češkim Budjejovicama, kada je naš šampion poražen 3:0.

"Sala u kojoj igramo je malo specifična, mala, niska. Što se prije prilagodimo, to bolje. Prvi set je jako važan. Može biti i presudan. Znači, dobro otvaranje utakmice je najvažnije. Drugo, treba da pokušamo što bolje da serviramo i primamo servis, iz toga dolazi bolji napad i blok. Najzad, moramo u meč da uđemo maksimalno ozbiljno i da igramo bez opuštanja do samog kraja. Posljednje dvije utakmice u LŠ su bile jako teške, praznili smo se i fizički i psihički. Pored svega toga, duboko vjerujem da ova ekipa i te kako ima snage za još jedan težak i važan meč", dodao je Šuljagić.

Računica

Uoči posljednjeg kola, naime, Budvani su tek treći na tabeli, sa devet bodova.

Prvi je Pari volej sa 11, druga Rešovija sa 10, dok je Jihostroj posljednji bez bodova.

Računica je jasna i prosta – pobjedom od 3:0 protiv Jihostroja u večerašnjem meču u Češkim Budjejovicama, Budvanska rivijera će obezbijediti makar drugo mjesto u grupi, koje ih vodi u osminu finala Lige šampiona (bili bi među šest od sedam najboljih drugoplasiranih timova), bez obzira na rezultat meča između Rešovije i Pari voleja, jer bi na tabeli pretekli barem jednog od dva pomenuta rivala. Budvani mogu i do prvog mjesta, ako slave 3:0, a Rešovija dobije Pari volej 3:2.

U tom slučaju, sve tri ekipe bi imale po 12 bodova, ali bi Budvani imali najbolji set-količnik (Rivijera 14:8, Rešovija 14:9, Pari volej 14:9).

Uz pobjedu Budvana od 3:1, te trijumf Rešovije od 3:2, onda bi odlučivao poen-količnik (sva tri tima bi imala isti set-količnik). Pobjeda crnogorskog šampiona od 3:1 ili 3:2 donijela bi prolaz, ako bi Pari volej slavio u Češkoj.

Čak i poraz od 3:2 mogao bi da donese plasman u narednu rundu, pod uslovom da Rešovijaa izgubi sa 3:0 i da se poklope rezultati u drugim grupama (porazi Fridrihshafena, Nolika...).

Utakmica u Češkim Budjejovicama počinje u 18 časova (prenos na RTCG).

Sude Belgijanac Vim Kambre i Danac Age Kristensen. Od 20.30 se u Žešovu sastaju Rešovija i Pari volej.

Bonus video: