Solaru priznanje za životno djelo

Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Antoniju Barišiću za knjigu “Srest ćemo se opet”, dok je Kiklop za pjesničku zbirku godine osvojio Arsen Dedić za zbirku “Kapi za oči”
0 komentar(a)
Milivoj Solar, Foto: Jutarnji.hr
Milivoj Solar, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 17.12.2013. 13:10h

Na ovogodišnjem, XIX Sajmu knjige u Istri u nedjelju veče uručene su književne nagrade Kiklop za 2013. godinu u 12 kategorija pa je tako za urednicu ili urednika godine nagradu dobila Gordana Farkaš Sfeci, a za prozno djelo godine Daša Drndić za knjigu “Belladonna” i Roman Simić Bodrožić za knjigu “Nahrani me”.

Posljednjeg dana sajma u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli, Kiklop za debitantsku knjigu godine uručen je Antoniju Barišiću za knjigu “Srest ćemo se opet”, dok je Kiklop za pjesničku zbirku godine osvojio Arsen Dedić za zbirku “Kapi za oči”. Knjigom eseja godine proglašena je knjiga Irene Lukšić “Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike”, dok je Kiklop za publicističku i naučno-popularnu knjigu godine pripao Tvrtku Jakovini za knjigu “Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća”, a za naučnu knjigu Kiklopa je osvojio Krešimir Bagić za “Rječnik stilskih figura”.

Kiklop za slikovnicu godine dobila je Pika Vončina za slikovnicu “Emilijina vrlo neobična pustolovina”, dok je nagradu za knjigu za djecu i omladinu dobio Zdenko Bašić za knjigu “Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja”.

Književna nagrada Kiklop za knjigu inostranog autora godine dobila je Alis Manro za knjigu “Previše sreće”. Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop uručio je Kiklopa za životno djelo Milivoju Solaru, jednom od najistaknutijih hrvatskih proučavaoca književnosti uopšte. Solar zauzima posebno mjesto u hrvatskoj nauci o književnosti svojom usmjerenošću na konceptualno utemeljenje proučavanja književnosti te na dijalog između nauke o književnosti i filozofije.

U subotu veče, uoči završetka sajma, u prepunoj galeriji Cvajner predstavljen je posljednji roman Mirka Kovača “Vrijeme koje se udaljava”. Prema riječima Filipa Davida, priča o jednoj epohi, posveta vremenu u kojem je Kovač sazrijevao kao pisac, posveta ljudima koji su postali nezaobilazni dio njegove biografije, ali i “književni testament, posljednjeg velikog pisca, velike potonule, nestale Jugoslavije”.

O romanu Kovača, u izdanju Frakture, pored Filipa Davida, govorili su Seid Serdarević, Božo Koprivica i Miljenko Jergović.

K.V.

Bonus video: