Apelacioni sud ukinuo presudu: Braći Savić ponovo sude

U optužnici je pisalo da je Nebojša Savić na podmukao način, sa umišljajem ubio Cvetkova, prerezavši mu glavu bonsekom i testerom, u čemu mu je pomagao brat Gajo
115 pregleda 5 komentar(a)
Rastislav Cvetkov ubistvo, Foto: Savo Prelević
Rastislav Cvetkov ubistvo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2013. 17:46h

Prihvatajući žalbu višeg državnog tužioca i advokata Miodraga Bojanića, Apelacioni sud ukinuo je presudu Nebojši G. Saviću (31) zvanom Draža iz Valjeva, koji je zbog ubistva bugarskog državljanina Rastislava Cvetkova i prodaje droge, osuđen na 15 godina i devet mjeseci zatvora.

Isti sud rješenjem je ukinuo i presudu Gaju Saviću (30), koji je oslobođen optužbe da je pomagao njegovom bratu da počini teško ubistvo.

Presudom vijeća sutkinje Vesne Moštrokol, Gajo je oslobođen optužbe da je prodavao drogu, a osuđen je na šest mjeseci zatvora zbog povrede leša.

Vijeće sudije Moštrokol nije prihvatilo navode optužnice da su braća Savić na podmukao način ubili Cvetkova, već da je “dokazano da je Nebojša počinio ubistvo iz člana 143 za koje se po zakonu propisana kazna od pet do petnaest godina zatvora”.

U optužnici je pisalo da je Nebojša Savić na podmukao način, sa umišljajem ubio Cvetkova, prerezavši mu glavu bonsekom i testerom, u čemu mu je pomagao brat Gajo.

Nebojša Savić je, kako se navodi u optužnici, 22. marta 2011, dok su se nalazili u stanu u Budvi, prišao Cvetkovu koji je ležao na krevetu i sa leđa ga ubo bajonetom više puta u leđa

“Viši sud nije dao razloge o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, u vezi tvrdnje da optuženi Nebojša Savić nije počinio teško ubistvo”, piše u odluci.

Objašnjava se da osnovano žalbom tužioca ukazuje da je prvostepeni sud počinio bitnu povredu krivičnog postupka, jer nije dao razloge o odlučnim činjenicama zašto smatra da Gajo Savić nije počinio teško ubistvo učinjeno putem pomaganja.

“Treba istaći da se ne može prihvatiti stanovište Višeg suda prema kojem je Gajo Savić počinio krivično djelo povreda leša, jer je sud prekoračio optužbu. Sud je, nakon dokaznog postupka, našao da nisu dokazani navodi optužnice da je počinio teško ubistvo pomaganjem, već da je neovlašćeno uništio i sakrio djelove leša Cvetkova... Sud je trebalo da cijeni - da li je moguće utvrđeno postupanje Gaja Savića uklopiti u činjenični opis djela iz optužnice, a da se ne narušava identitet optužnice. Ukoliko to nije bilo moguće, sud je trebalo da donese oslobađajuću presudu. Međutim, Viši sud je oglasio Gaja Savića krivim za ono što mu se uopšte ne stavlja na teret”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Nebojša Savić je, kako se navodi u optužnici, 22. marta 2011, dok su se nalazili u stanu u Budvi, prišao Cvetkovu koji je ležao na krevetu i sa leđa ga ubo bajonetom više puta u leđa... Objašnjava se da je potom raskomadao leš i da mu je u tome pomagao brat.

Sutkinja je u obrazloženju presude kazala da je, iz obdukcionog nalaza i izjašnjenja sudskog vještaka medicinske struke, utvrđeno da je Nebojša Savić zadao 25 ubodno reznih rana Cvetkovu u predjelu grudnog koša, ramena, lijevom lopatičnom dijelu i desnoj strani grudi.

“Sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju da je Nebojša na podmukao način ubio. Ubistvo na podmukao način se smatra kada je izvršeno na prikriven, potajan način, pri čemu je učinilac ispoljio posebnu lukavost ili prepredenost... Nijesu dokazani ni navodi optužnice da je Gajo pomagao bratu Nebojši da izvrši ubistvo. Iz odbrane optuženog Nebojše proizilazi da Gajo nije bio u stanu, kada je on ubio Cvetkova. S obzirom da nije bio prisutan ubistvu, Gajo nije mogao znati, niti je bio svjestan odluke svoga brata Nebojše da ubije Cvetkova”, kazala je sudija u obrazloženju presude.

Bonus video: