Žrtva silovanja tuži državu zbog godine provedene u zatvoru

Prije ubistva, majka dvoje djece, javila se na oglas za kućne pomoćnice. U optužnici je pisalo da je nožem snažno ubola Camaja u stomak, a da je on nakon toga iskrvario na smrt
171 pregleda 6 komentar(a)
stan ubistvo Camaj, Foto: Vesko Belojević
stan ubistvo Camaj, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.12.2013. 17:24h

Žena koja je u nužnoj odbrani 2010. godine ubila Vaselja Camaja (39), tužila je državu Crnu Goru zbog neosnovanog boravka u zatvoru, saznaju “Vijesti”.

Krivično vijeće sudije Predraga Tabaša u Višem sudu u Podgorici u novembru prošle godine donijelo je oslobađajuću presudu za žrtvu silovanja

Sudija Tabaš je u obrazloženju presude tada kazao da je ona, postupajući u nužnoj odbrani, ubila Camaja, koji je držao zaključanu u njegovom stanu u Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici, te uz primjenu fizičke sile, dva dana maltretirao, silovao i prinudio na oralni seks.

Prije ubistva, majka dvoje djece, javila se na oglas za kućne pomoćnice. U optužnici je pisalo da je nožem snažno ubola Camaja u stomak, a da je on nakon toga iskrvario na smrt.

Žrtva silovanja je, dok se vodio postupak protiv nje, provela u zatvoru godinu dana. Njen punomoćnik, advokat Željko S. Jočić tužbom od države zbog neosnovanog pritvora traži 42.000 eura.

Sudija Osnovnog suda Dragiša Baletić će najvjerovatnije do kraja godine donijeti presudu u tom predmetu.

U svom završnom izlaganju advokat Jočić juče je kazao da se neosporno može zaključiti da je žena zbog neosnovanog pritvora od 16. maja 2010. do 11. maja 2011. godine trpjela kako nematerijalnu štetu, tako i duševne bolove.

“Neminovno je da su te okolnosti uslovile poremećaj psihičke ravnoteže kod tužilje, a samom tim i trajanje i trpljenje duševnih bolova. Sve se neminovno reflektovalo kako na tužilju, tako i na njenu porodicu. Imajući to sve u vidu, predlažem sudu da obaveže tuženu da tužilji po osnovu naknade nematerijalne štete zbog duševnih bolova, zbog povrede časti i ugleda, slobode i neosnovanog boravka u zatvoru isplati iznos tražen tužbom”, kazao je Jočić, koji je tražio i da država Crna Gora plati troškove postupka.

Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore predložio je da, ukoliko sud utvrdi osnovanost tužbenog zahtjeva Vučinovićeve, visinu nadoknade odmjeri shodno pravnoj prirodi pomenutog vida nematerijalne štete.

Bonus video: