Umjetnine ukradene i brzo prodate, Podgoričanin osumnjičen za pljačku

Policija sumnja da je S.J. nakon izvršenja krivičnog djela stupio u kontakt sa dvije osobe, kojima je prodao umjetničke slike i skulpturu
193 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2013. 10:49h

Podgoričanin Srđan Janketić (28) uhapšen je zbog sumnje da je iz podgoričkog stana zamjenice direktorke UNICEF-a u Turskoj Ređine de Dominikis, ukrao osam umjetničkih slika i jednu skulpturu.

Iz Uprave policije je saopšteno da sumnjaju da se Janketić, u noći između 9. i 10. decembra preko fasade zgrade na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, popeo do terase stana i polomio prozorsko staklo.

Iz stana je, sumnja policija, ukrao dvije umjetničke slike autora Ratka Odalovića, dvije Draška Dragaša, tri Svetlane Dragojević, jednu sa potpisom autora Milena i skulpturu vajara Željka Reljića. Ukupna vrijednost ukradenih umjetnina je oko 10.000 eura.

De Dominikis

Uprkos tome što je kradljivac nakon pokupljenog plijena prebrisao tragove na stvarima koje je dodirivao, inspektori su ga brzo identifikovali, saopšteno je iz policije.

Inspektori su tokom istrage došli do saznanja da je Janketić vrlo brzo pronašao kupce za umjetnine. On je osam slika i skulputuru prodao dvjema osobama.

Policija koja je istraživala da li su kupci i lopov imali prethodni dogovor, došla do informacija da je Janketić, navodno, tražio kupce tek nakon krađe.

“U oglasima je našao jednog otkupljivača umjetnina, a sa drugim je stupio u kontakt preko posrednika. Nije imao prethodni dogovor sa njima”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

U zvaničnom saopštenju policije piše da su inspektori kod ta dva lica pronašli i oduzeli sve ukradene umjetnine i da su ih vratili vlasnici.

“Osumnjičeni je, uz poseban izvještaj kao dopunu krivične prijave prethodno podnijete po nepoznatom počiniocu, predat osnovnom državnom tužiocu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa”, saopšteno je iz policije.

Zamjenica direktorke UNICEF-a Turske, u čiji je stan Janketić provalio i iz nega ukrao vrijedne umjetnine, ranije je živjela i radila u Crnoj Gori, kao program menadžerka Evropske agencije za rekonstrukciju.

Galerija

Bonus video: