79 UČESNIKA

Održano 4. Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade

Prvenstvo Podgorice u šahu je i ovog puta bilo masovno i okupilo je 79-oro djece iz više crnogorskih gradova
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 23:38h

Četvrto Otvoreno prvenstvo Podgorice u šahu za mlade povodom 19. decembra - Dana oslobođenja Podgorice, održano je u subotu u Podgorici, u organizaciji Centra za razvoj šaha "Dijagonale", u saradnji sa Narodnom bibliotekom "Radosav Ljumović" a pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica.

Prvenstvo Podgorice u šahu je i ovog puta bilo masovno i okupilo je 79-oro djece iz više crnogorskih gradova koji su igrali u tri grupe, sedam kola, a tempo igre bio je 10 minuta po igraču.

U grupi do 10 godina nastupilo je 40 takmičara a trojica najboljih su Marko Vučković (6 poena), Jovan Kovačević (6 poena), Petar Perković (5,5 poena) koliko je imao i četrvrti Damir Redzepagić sa slabijim buholc koeficijentom - svi iz Podgorice.

U grupi od 10 do 14 godina igrao je 31 takmičar a pobjednik je Podgoričanin Lazar Lukić sa 6,5 poena, drugoplasirani je Stefan Mandić iz Nikšića sa 5,5 poena a treći Aleksandar Drašković iz Pljevalja, takođe sa 5,5 poena ali slabijim buholc koeficijentom.

U grupi od 14 do 18 godina nastupilo je osam takmičara a pobijedio je talentovani omladinac iz Nikšića Aleksandar Tomić sa 7 osvojenih poena. Drugi je Lazar Lekić iz Bara sa 6 poena a četrvrti Danilo Tošić iz Podgorice sa 4,5 poena.

Najbolje plasirana djevojčica u grupi do 10 godina bila je Podgoričanka Jana Katnić sa 4,5 osvojena poena, druga je Neda Bojović iz Pljevalja sa 4 poena, a treća Iva Vučković iz Podgorice sa 4 poena.

Najbolje plasirane djevojčice u grupi od 10 do 14 godina su: Berina Ajanović iz Pljevalja, Teodora Mandić iz Nikšića i Valentina Radonjić iz Kotora.

Za najbolje crnogorske mlade šahiste obezbijeđene su medalje i pehari po grupama i uručene novčane nagrade u rasponu od 40 eura za treće mjesto do 100 eura za prvoplasiranog.

Djevojčice i dječaci u mlađim kategorijama nagradjeni su šahovskim satovima, šahovskim garniturama, šahovskim knjigama, keramičkim šahovskim figurama itd…

Sudije takmičenja bili su Igor Vujačić, međunarodni sudija i Zoran Radošević, nacionalni sudija.

Takmičenje je otvorio Hamdo Kočan, sekretar za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, a brojne učesnike, roditelje, trenere i nastavnike, pozdravile su i Radmila Milošević, direktorica Centra za razvoj šaha "Dijagonale" i Dragana Dmitrović, direktorica biblioteke "Radosav Ljumović".