Namirnice koje ubrzavaju sagorijevanje masti

Sigurno ste se pitali koje su to namirnice, koje pored fizičke aktivnosti mogu da potpomognu u sagorijevanju masti u vašem organizmu....
73 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 21:16h

Surutka

U njoj je jako veliki sadržaj vode, a sadržaj kalorija i masti je vrlo mali. Pored vode, surutka sadrži veliku količinu kalijuma, kalcijuma, bjelančevina i vitamina B2, a sve to pospješuje razgradnju masti, a uz to jača i imunološki sistem. Surutku možete naći u svim bolje snabdjevenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i surutka u prahu, koja se pomiješa s vodom.

Cvekla

Pospješuje rad metabolizma i protok krvi, a to je veoma važno za sagorijevanje masti. Gvožđe i folna kiselina, koji se nalaze u cvekli, snižavaju nivo masti u krvi, tako da se ne taloži na krvnim sudovima. Nije loša ideja da sok od cvekle pomiješate sa sokom od pomorandže – vitamin C poboljšava dejstvo gvožđa.

Celer

Uslijed visokog sadržaja eteričnih (veoma zdravih!) ulja, celer ima veoma specifičan, veoma jak ukus. Zbog eteričnih ulja i jakog ukusa, celer ubrzava varenje i razmjenu materija u organizmu; pored toga, celer sadrži i kalijum, koji podstiče izlučivanje tečnosti. Korijen celera se često koristi za spremanje supa i sosova, a može da se jede i svjež – recimo, kao salata od celera.

Ananas

Ima veoma važno i korisno dejstvo na organizam. Sadrži bromelin, važan enzim koji podstiče razmjenu materija i razgradnju masti. Ovo voće podstiče i izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se zatežu vezivna tkiva (zato je, između ostalog, odličan u borbi sa celulitom). Enzim bromelin je aktivan samo u svježem voću; komadići i kolutovi ananasa iz konzerve takođe sadrže veliku količinu vitamina i naročito su korisni ako se jedu sa jogurtom.

Đumbir

Pikantni korijen koji sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Enzimi iz đumbira pospješuju varenje. Jedan od načina upotrebe đumbira jeste da iseckate 10-20 grama đumbira, prelijete ih vrućom vodom ili surutkom i popijete.

Vitamin C

Najčuveniji kao “vitamin protiv prehlade”, takođe dosta potpomaže sagorijevanje masti. On podstiče proizvodnju hormona koji utiče na to da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamin C se najviše može naći u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i šipku. Posebno dejstvo vitamin C imaće noću, i to u kombinaciji sa bjelančevinama. Zato pred spavanje možete da popijete čašu surutke ili mleka u koje ćete dodati nekoliko kapi soka od limuna.

Mahunarke i žitarice

Lješnici i žitarice u sebi sadrže veliku količinu magnezijuma, koji u tijelu izaziva razmjenu materija. Tako se povećava potrošnja energije, pa mast ne uspije da se zadrži u organizmu.

Kisjeli kupus

Pored velike količine vitamina C, čije smo dejstvo na sagorijevanje masti već opisali, kiseli kupus je bogat i mliječnim kiselinama, koje su važne za prirodnu floru u crvima. Zato kisjeli kupus pospješuje varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Slično dejstvo ima i rasol, koji može da se pije i u kombinaciji sa voćnim sokovima.

Galerija

Bonus video: