Unutrašnja kontrola danas će tužilaštvu dostaviti nalaz o predavanjima Veljovića

Konjević se zahvalio Vujanoviću što je povukao Veljovića sa mjesta predstavnika u Savjetu za članstvo u NATO
15 komentar(a)
Veselin Veljović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Veselin Veljović, Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.12.2013. 14:10h

Unutrašnja kontrola danas će dostavi tužilaštvu nalaz o tajnom skupu, koji je u policijskom kampu Zlatica, organizovao civil Veselin Veljović, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Izvještaj Unutrašnje kontrole pokazao je da je "značajan broj" učesnika skupa potvrdio Veljovićevu priču da je tada on držao predavanje o NATO integracijama, ali da je bilo i onih koji su rekli da je bivši šef policije i savjetnik crngoorskog predsjednika govorio o lokalnim izborima u Mojkovcu.

Upitan da prokomentariše da li je odluka predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da povuče Veljovića iz Savjeta za članstvo u NATO, prikladna kazna, kazao da ne bi ulazio u opredjeljenje na koji način će Vujanović da sankcioniše evidentno ponašanje koje je konstatovala Unutrašnja kontrola.

"Zahvalio bih se Vujanoviću što je uvažio nalaz Unutrašnje kontrole i on ga odmjerio na način na koji je mislio da je najbolje, najcjelishodnije, tako da ćete ipak Vujanovića oko tih detalja pitati. Mislim da je izuzetno važno za međusobno funkcionisnje institucija, u ovom slučaju MUP-a i posebnog uvažavanja koje je predsjednik imao prema nalazu Unutrašnje kontrole", rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova nije želio da komentariše Veljovićevu izjavu da je netačna konstatacija da je skup na Zlatici zloupotrijebljen u političke svrhe, navodeći da su, od 44 ispitana službenika, samo dva imala takvu interpretaciju održanog predavanja.

Na pitanje da li će se Unutrašnja kontrola baviti time ko je od službenika policje, prilikom davanja iskaza tokom istrage, govorio istinu, rekao da je ovim nalazom to završeno.

"Šta se dešavalo na kampu na Zlatici nije pitanje da li kaže 20 ljudi jednu stvar ili 19 drugu stvar. Ne prebrojava se ovdje nego stvari konstatujemo.Ukoliko neko sumnja na bilo koji način, bez obzira da li se radi o pisanim izjavama ljudi, postoje drugi modeli koji se mogu koristiti da se provjere istinitosti onih koji su govorili da se na skupu nije govorilo o izborima i onih koji su kazali da se govorilo o izborima", kazao je on.

Dodao je da mu je važnije da su Vujanović i Stojanović uvažili nalaz Unutrašnje kontrole.

"A ko nije zadovoljan nalazom, ima priliku na neki drugi način to da ospori, i Unutrašnja kontrola stoji na raspolaganju", rekao je Konjević.

Bonus video: