Vujanović da smijeni Veljovića sa mjesta savjetnika

"Da je bila istinita Veljovićeva ranija tvrdnja da se na sastanku govorilo o NATO-u, čudi me kako građani Mojkovca na izborima nijesu zaokružili NATO pakt umjesto izbornih lista"
8 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2013. 14:15h

Poslanici opozicionih stranaka očekuju da predsjednik države, Filip Vujanović smijeni svog savjetnika za bezbjednost, Veselina Veljovića, nakon nalaza unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u vezi sa sastankom u kampu na Zlatici.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Velizar Kaluđerović smatra da se Veljović ogriješio o dužnosti i procedure koje se odnose na održavanje sastanaka u prostorijama kampa.

Komentarišući odluku Vujanovića da Veljovića razriješi sa funkcije člana Savjeta za NATO, Kaluđerović je kazao da to pokazuje sastanak nije imao veze o temama priključenja Alijansi već je očigledno bio politički motivisan sa željom da direktno doprinese pobjedi Demokratske partije socijalista (DPS) na izborima u Mojkovcu.

"Time je Vujanović priznao da na tom sastanku nije bilo riječi o NATO-u i morao je da smijeni Veljovića sa funkcije svog savjetnika i to je najmanje što se može očekivati od predsjednika države", rekao je Kaluđerović novinarima u parlamentu.

Prema njegovim riječima, najveći broj učesnika sastanka u kampu bili su policijaci iz Mojkovca i toliko je koicendecija prisutno, da je jasno da je sastanak politički motivisan.

On je rekao da ga čudi zbog čega je Vujanović razriješio Veljovića na funkciju člana Savjeta za NATO, a ne sa mjesta savjetnika predsjednika države.

"Veljović se očigledno ogriješio o Ustav i zakon, jer su prema propisima članovi bezbjednosnih službi depolitizovani i svima u državnoj administraciji je zabranjeno da se uključuju u kampanju na način kako je Veljović očigledno uradio, i onemogućio građane da slobodno izraze volju na izborima", rekao je Kaluđerović.

On je dodao da je podrivanje legitimiteta vlasti politički zločin i napad na Ustav, koji, kako je naveo, jasno definiše da vlast proizilazi iz jasno izražene volje građana.

Kaluđerović smatra da u Veljovićevom djelovanju ima i elemenata za krivično gonjenje.

"Tim pitanjem, osim utvrđivanja političke odgovornosti treba da se bavi Tužilaštvo, jer u Krivičnom zakoniku postoje djela koja su vezana za zloupotrebu položaja i onemogućavanja slobodne volje na izborima", precizirao je Kaluđerović.

On je dodao da očekuje da Tužilaštvo konačno obezbijedi da izbori u Crnoj Gori budu slobodni.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić rekao je da nije iznenađen rezultatim unutrašnje kontrole MUP-a.

"Da je bila istinita Veljovićeva ranija tvrdnja da se na sastanku govorilo o NATO-u, čudi me kako građani Mojkovca na izborima nijesu zaokružili NATO pakt umjesto izbornih lista", rekao je Bojanić.

Komentarišući odluku Vujanovića da smijeni Veljovića sa funkcije člana Savjeta za NATO, Bojanić je rekao da je taj čin smiješan, i da je to "pokriće za nezakonito djelovanje državnih organa".

"Vujanović je trebalo da smijeni Veljovića sa funkcije svog savjetnika a ne iz tijela koje se bavi NATO integracijama. Sada se vidi jasna zloupotreba državnih resursa u svrhu izborne pobjede u Mojkovcu", rekao je Bojanić novinarima u parlamentu.

On je ocijenio da vjeruje u djelovanju Veljovića ima elemenata krivične odgovornosti.

"Krajnju riječ će dati Tužilaštvo, bez obzira što od tog organa nakon istrage afere Snimak ne očekujem posebne rezultate", naveo je Bojanić.

Funkcioner Demokratskog fronta, Milan Knežević, kazao je da očekuje da Vujanović smijeni Veljovića.

"Veljović je perjanica u zloupotrebi državnih resursa, koji su omogućili pobjedu DPS-a u Mojkovcu, i očekujem od Vujanovića da ga smijeni", rekao je Knežević tokom rasprave u parlamentu.

Unutrašnja kontrola MUP-a zaključila je u srijedu da postoje indicije koje navode na sumnju u stvarnu sadržinu i cilj sastanka održanog u novembru u policijskom kampu na Zlatici.

Ministar Raško Konjević rekao je da je značajan broj osoba u izjavama naveo da se predavanje odnosilo na proces NATO integracija, ali da se u pojedinim izjavama Veljović, nakon govora na pomenutu temu, govorio o lokalnim izborima u Mojkovcu.

SDP: Nalaz MUP-a šalje poruku svim službenicima

Nalaz Unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u slučaju Veljovića, šalje poruku svim državnim službenicima da se zakoni moraju poštovati i da administracija ne smije biti zloupotrijebljena u političke svrhe, saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Šef poslaničkog kluba SDP-a, Borislav Banović, kazao je da nalaz MUP-a ukazuje da su se na sastanku u kampu na Zlatici dešavale radnje koje nijesu dozvoljene na osnovu raznih propisa, prvenstveno zakona o državnoj upravi.

"Administracija mora biti nezavisna i ne smije biti zloupotrijebljena u političke svrhe. To načelo posebno važi za polciju i za vojsku, jer se ti organi ne smiju baviti političkim radom. Ako, kao što je rečeno, postoje indicije da je bilo takvog djelovanja onda je ispravna odluka ministra da to toga ubuduće ne dolazi", rekao je Banović novinarima u parlamentu.

Upitan da li Veljović treba da bude smijenjen sa funkcije savjetnika predsjednika države, Banović je rekao da je interesantna njegova smjena sa mjesta člana Savjeta za NATO.

"Smatram da je to loše izvedena odgovornost, ali ne bih ulazio u dalje ocjene“, rekao je Banović.

On je kazao da je u nadležnosti Vujanovića kako treba da postupi.

"Nadam se da razlog smjene Veljovića u Savjetu za NATO, ako se na sastanku govorilo i o toj temi, taj jer je pogrešno propagirao Alijansu, ali ne bih posebno komentarisao šta Vujanović treba da uradi", naveo je Banović.

On je rekao da je u cijeloj priči najvažnije što je poslata jasna poruka svim službenicima državne uprave, posebno onima koji rade u bezbjednosnim organima, da moraju da paze šta rade i da poštuju procedure i zakone.

"Službenici moraju da se brinu o poštovanju zakona a ne da ih krše", kazao je Banović.

On nije htio da ocjenjuje da li ima elemenata krivične odgovornosti Veljovića, dok, kako je naveo, ne vidi šta predviđaju pojedine zakonske odredbe.

Galerija

Bonus video: