Šahmanović uhapšen zbog sumnje da je JP Plav oštetio za preko 34.000 eura

A.Š. će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Specijalnom tužiocu
76 pregleda 0 komentar(a)
Plav, snijeg, Foto: Sena Vatić
Plav, snijeg, Foto: Sena Vatić
Ažurirano: 11.12.2013. 16:04h

Bivši direktor Javnog preduzeća za stambeno – komunalnu djelatnost u Plavu Amir Šahmanović (62) uhapšen je zbog sumnje da je oštetio to preduzeće za oko 34.401 eura.

Šahmanoviću se na teret stavlja koruptivno krivično djelo - zloupotreba službenog položaja jer se vjeruje da je kao direktor JP Plav, tokom jula 2007. godine mjenicom firme potpisao formulare za kredit vlasniku privatne firme "Škorpion" Harisu Hadžialjeviću.

Inspektori Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i kurupcije sumnjaju da je Šahmanović, istaknuti funkcioner DPS-a iz Plava, tada bez saglasnosti Skupštine Opštine, kao osnivača ovog JP, ali i bez odluke Upravnog odbora i izvršnog direktora preduzeća, dao jednoj komercijalnoj banci garancije – jemstvo za kredit u iznosu od 30.000 eura, čiji je korisnik bila firma „Škorpion“.

"On je u ime JP, neovlašćeno potpisao mjenična ovlašćenja, zaključio ugovor o jemstvu sa komercijalnom bankom za ugovor o kreditu korisnika – privatne firme „Škorpion“. Kako korisnik kredita – firma „Škorpion“ nije u roku izmirila dospjele obaveze, komercijalna banka je na osnovu rješenja Privrednog suda u Bijelom Polju od jemca – Javnog preduzeća za stambeno – komunalnu djelatnost u Plavu naplatila 34.401,51 euro, na ime glavnog duga, kamata i provizija", piše u saopštenju UP.

Osumnjičeni Šahmanović će uz krivičnu prijavu, biti priveden Specijalnom tužiocu u Bijelom Polju.

Protiv Šahmanovića je, 20. novembra 2013. godine, tužiocu u Plavu podnijeta i krivična prijava zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Policija vjeruje da je Šahmanović u periodu od 28. aprila do 23. avgusta 2010. godine, kao direktor JP za stambeno – komunalnu djelatnost u Plavu, iskoristio položaj i u džep stavio 4.406 eura.

Tokom istrage došlo se do sumnji da je on od inkasanata preuzimao novac, koji je bio naplaćen od potrošača na ime pruženih usluga, ali taj novac kasnije nije uplaćivao na žiro-račun preduzeća ili predavao blagajni...

Ta krivična prijava protiv Šahmanovića podnijeta je u redovnom postupku.

Bonus video: