Manjak svijesti: Ni sudije ne traže fiskalni račun

Ne mogu da shvatim činjenicu da preko puta suda postoji neki kafić u kom svakog dana sjede sudije i tužioci i da nikome ne pada na pamet da traži fiskalni račun, rekao je Lakićević
102 pregleda 4 komentar(a)
Milan Lakićević, direktor Poreske uprave, Foto: Luka Zeković
Milan Lakićević, direktor Poreske uprave, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.12.2013. 19:54h

Fiskalna disciplina u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, a u borbi protiv sive ekonomije moraju pomoći svi državni organi, prije svega sudovi i tužilaštvo, poručio je direktor Poreske uprave (PU), Milan Lakićević.

On je u Privrednoj komori (PKCG) kazao da sudstvo i Tužilaštvo moraju biti okosnica u borbi protiv sive ekonomije, jer je nemoguće očekivati da Ministarstvo finansija i PU same dovedu u red poresku disciplinu.

“Ako mislite da će PU sama da izgradi poresku disciplinu i da poreski moral dovede u red grdno se varate. Moraju pomoći svi državni organi, prije svega tužilaštvo, sudstvo i policija, ali i svaki pojedinac”, kazao je Lakićević na sjednici Odbora udruženja trgovine PKCG, prenosi Mina biznis.

On je naveo da fiskalna disciplina u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

“Ne mogu da shvatim činjenicu da preko puta suda postoji neki kafić u kom svakog dana, kao na kultnom mjestu, sjede sudije i tužioci i da nikome ne pada na pamet da traži fiskalni račun. Ako nemamo svijest građana na tom nivou da treba da imamo poresku disciplinu, onda to ne mogu da očekujem od običnog građanina koji uđe u supermarket i kafanu i ne dobije račun”, objasnio je Lakićević.

Stevan Karadaglić iz Kastexa pitao je da li se nekome isplati ukoliko isti prekršaj napravi sedam puta.

Lakićević je naveo da se jedan dio poreskih obveznika stalno hvata u istom prekršaju.

“To ne smijem da komentarišem, ali otkad imamo izmjenu Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) i oštrije sankcije gotovo na prste jedne ruke mogu nabrojati poreske obveznike koji su kažnjeni tim novčanim kaznama, mislim na donju granicu, po šest hiljada ili hiljadu eura”, precizirao je Lakićević.

Prema njegovim riječima, sudovi za prekršaj obično nađu neku olakšavajuću odgovornost pa su to kazne 100 eura, 500 eura do hiljadu do varijante da se one često odbacuju.

Nivo patriotizma

“Meni to pomalo nije jasno. Prije neki dan sam držao u ruci presudu Suda za prekšaje za dva kineska državljanina, jer je u nekoj kineskoj radnji ustanovljeno da nijesu izdali račun. Radi se o oslobađajućoj presudi. Izgleda da se taj nivo patriotizma sa crnogorskih državljana seli i na kineske”, rekao je Lakićević.

On je ponovio da ne može da komentariše sudske presude, ali da će u jednom momentu morati to da uradi, iako prelazi granicu dobrog ukusa.

Najavio je da će ubrzo Ministarstvo finansija predložiti rigoroznija zakonska rješenja, tako da ako drugi ili treći put istog poreskog obveznika uhvate u istom prekršaju on trajno izgubi licencu za obavljanje te djelatnosti.

Lakićević je ukazao da nije samo privreda problematična, već se poreska disciplina mora uvesti i kod lokalnih samouprava i određenih državnih organa.

“Ne mogu da shvatim činjenicu da preko puta suda postoji neki kafić u kom svakog dana, kao na kultnom mjestu, sjede sudije i tužioci i da nikome ne pada na pamet da traži fiskalni račun. Ako nemamo svijest građana na tom nivou da treba da imamo poresku disciplinu, onda to ne mogu da očekujem od običnog građanina koji uđe u supermarket i kafanu i ne dobije račun”, ukazao je Lakićević

Radnici ćute i trpe

Posebno je, naglasio je Lakićević, uočena neredovnost isplate poreza i doprinosa na zarade. Sa isplatom neto zarade mora biti podnešena poreska prijava, ako nije - to je krivično djelo utaja poreza.

“Međutim, radnici ćute i trpe, jer ne vjerujem da je neki zaposleni radio godinu, a da mu nije isplaćivana plata. Onda oni imaju nepovezan radni staž, nemaju zdravstveno osiguranje i javljaju se problemi. Zbog toga apelujem na sektor privrede da se problemu isplate poreza i doprinosa na lična primanja da maksimalna pažnja”, rekao je Lakićević.

Bonus video: