Stojanović rasformirao tim za nerasvijetljena ubistva koji nije ni postojao

Ne zna da li je u policiji ikada formirana specijalna ekipa koja se bavila nerasvijetljenim ubistvima
69 pregleda 10 komentar(a)
Slavko Stojanović¸, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović¸, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2013. 16:34h

Iako su iz policije zvanično saopštili da specijalni tim za nerasvijetljena ubistva nikada nije postojao, direktor te institucije Slavko Stojanović drugačije je u junu govorio u Skupštini.

Na sjednici Odbora za bezbjednost, tadašnji v.d. šefa policije obavijestio je poslanike da je taj tim, koji je formirao njegov prethodnik Božidar Vuksanović, rasformiran.

“Vijesti” su imale zapisnik sa sjednice tog parlamentarnog tijela od 17. juna, kada je na dnevnom redu, između ostalog, bio Izvještaj o razmatranju predloga za imenovanje direktora Uprave policije.

Stojanović je, kako piše u tom dokumentu, tada “upoznao članove Odbora da je specijalni tim za rasvjetljavanje ubistava rasformiran, da je izvršena potrebna analiza i da će navedeni segment biti organizovan na drugačiji način”.

"Pomenuti tim će biti angažovan i po drugim linijama rada, naročito u pogledu borbe protiv ogrnaizovanog kriminala i korupcije, privrednog kriminala i aspekta suzbijanja krijumčarenja narkotika”, piše u zapisniku.

Pet mjeseci kasnije, odgovarajući “Vijestima”, iz Uprave policije saopštili su da “Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a, nije predviđena organizaciona cjelina Tim za rasvjetljavanje nerasvijetljenih ubistava”.

Zapisnik sa sjednice Odbora za bezbjednost

“Rad na rasvjetljavanju nerasvijetljenih ubistava spada u redovne poslove i zadatke službenika kriminalističke policije, koji obavljaju poslove na otkrivanju, sprečavanju i suzbijanju krivičnih djela protiv života i tijela", piše o odgovorima policije dostavljenim “Vijestima”.

Sjednici Odbora na kojoj je Stojanović saopštio da je rasformirao tim, prisustvovali su Milutin Simović, Radivoje Nikčević, Obrad Mišo Stanišić, Luiđ Ljubo Škrelja, Borislav Banović, Suljo Mustafić, Vasilije Lalošević, Velizar Kaluđerović, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Predrag Bulatović, Zoran Miljanić i savjetnik u Odboru Slaviša Šćekić.

Od početka 90-ih godina prošlog vijeka, kada su počele likvidacije i mafijaški obračuni u Crnoj Gori, ubijeno je 460 osoba

Vuksanović je 2012. godine nekoliko puta javno govorio o “timu” ... Govorio je da tim čini 40 profesionalaca, ne pominjući imena, kojima su dati predmeti teških, nerasvijetljenih ubistava, i obaveza da ga sedmično informišu o rezultatima u istragama.

On je, odmah nakon što je objelodanio postojanje navodnog tima, kazao da je članove timova lično imenovao.

To je uradio i u intervjuu televiziji Vijesti, kada je kazao: “Mi smo već upriličili jedan sastanak, dogovorili načelne pravce na koji način ćemo funkcionisati”...

Vuksanović je ostao pri svojim tvrdnjama iz tog perioda.

“Radio sam to što sam mogao. Tim je bio formiran i u njemu radne grupe koje su radile na rasvjetljavanju nerasvijetljenih ubistava. Šta se sa tim grupama kasnije desilo ne znam”, kazao je prije par dana nekadašnji šef Uprave policije.

Nezvanični izvori “Vijesti” iz policije, međutim, danas demantuju tu priču.

“Nije bilo odluke o formiranju, niti rješenja. Postojao je kao neformalno tijelo. Činili su ga inspektori Sektora kriminalističke policije, koji inače rade na tim poslovima”, pojasnio je sagovornik iz policije.

Od početka 90-ih godina prošlog vijeka, kada su počele likvidacije i mafijaški obračuni u Crnoj Gori, ubijeno je 460 osoba.

Od tog broja 40 ubistava ostalo je nerasvijetljeno.

Bonus video: