Počele probe za “Pobunu mornara”

Premijera predstave, koja ima prvi međunarodni glumački ansambl, zakazana je za 30. avgust, na brodu Jadran u Tivtu
88 pregleda 0 komentar(a)
Pobuna mornara, predstava, Foto: Zetski dom
Pobuna mornara, predstava, Foto: Zetski dom
Ažurirano: 03.08.2018. 07:00h

Probe za komad “Pobuna mornara”, po tekstu “Kotorski mornari” Fridriha Vulfa iz 1947. godine i u režiji režira je slovenačkog reditelja Diega de Bree, počele su juče u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Predstava se priprema u okviru koncepta Art Geto koji je nastao kao ideja umjetničke direktorice Zetskog doma, Lidije Dedović, a komad je specifičan jer glumačku ekipu čini međunarodni ansambl sa najperspektivnijim umjetnicima regiona.

Premijera predstave je najavljena za 30. avgust na brodu Jadran u Tivtu.

Prvi međunarodni ansambl čine: Srđan Grahovac, Romano Nikolić, Atanas Atanasovski, Konstantin Tino Kostadinovski, Omar Bajramspahić, Peđa Marjanović, Mak Čengić i Marko Todorović, kao i operska pjevačica Gjylie Pelingu - sopran.

“Art Geto je ideja koja briše granice i ima cilj da budemo ljudi plemenitih ciljeva, dok je ideja vodilja i novo umjetničko društvo koje povezuje i kreira zajedništvo. Za bolji svijet, dokazala je prošlost uvijek je neophodna pobuna, najljepša i najsnažnija od svih je pobuna mladosti”, saopštili su iz Kraljevskog pozorišta.

Predstava nastaje kao jedan od prvih proizvoda interregionalnog projekta ADNICH, koji pripada predpristupnim IPA programima. Cilj projekta, čiji je lider Zetski dom, je stvaranje mreže na južnom Jadranu između Italije, Albanije i Crne Gore, koja će se baviti promocijom nematerijalnih kulturnih dobara kroz umjetnost i pozorište.

“Projekat će u fokusu imati zaštitu različitosti u ekspresijama naroda, identita i tradicije, a u cilju stvaranja inovativnog preko-graničnog proizvoda”, poručuiju iz Zetskog doma.

Bonus video: