U 2013. nestalo 13 osoba: I dalje potraga za Nišavićem i Dedivanovićem

Crnogorskoj policiji u ovoj godini stiglo čak 148 molbi za traženje nestalih ili odbjeglih...
101 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 13:51h

Prošle sedmice na svim TV stanicama, portalima i novinama pojavile su se molbe porodica dvojice mladića, koji su tražili pomoć građana i policije u potrazi za njima.

Ni nakon 15-ak ne zna se šta se dogodilo sa studentom Prirodno-matematičkog fakulteta Ratkom Nišavićem (21) iz Berana, koji je nestao 26. novembra ove godine.

Šest dana kasnije policiji je prijavljen nestanak i Antona Dedivanovića (33) zvanog Toni, koji je prošlog ponedjeljka izašao iz kuće u Staroj Varoši, a potom mu se kod nekadašnje fabrike “Titeks” izgubio svaki trag.

“Vijestima” je UP rečeno da se za dvojicom mladića intenzivno traga, ali da gotovo nema dana kada se u nekoj od stanica ne prijavi nestanak ili udaljenje od kuće...

Ratko Nišavić, nestao 26. novembra

“Službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju policijske mjere i radnje traganja za licima čiji je nestanak prijavljen centrima i odjeljenjima bezbjednosti od strane porodice ili drugih fizičkih i pravnih lica”, navode u UP.

Policiji je samo od 1. januara 2013. godine do juče prijavljen nestanak – udaljenje od kuće čak 148 osoba. U potragama policija je pronašla 135, dok se još ne zna šta se dogodilo sa 13 osoba čije su porodice ove godine prijavile nestanak.

“Od 135 pronađenih, 127 su živa. Pronađeno i identifikovano osam beživotnih tijela, koja su se traživala kao nestala. U svih osam slučajeva u kojima su pronađena beživotna tijela nestalih lica nije bilo sumnji da se radilo o nasilnoj smrti, već se radilo o samoubistvu - utopljenjem, vješanjem i iz vatrenog oružja”, statistika je policije.

“Vijestima” je u policiji pojašnjeno da oni nakon što se zvanično prijavi nestanak preduzimaju opežne radnje na lokalnom, nacionalnom ali i međunarodnom nivou.

Policija od porodica, prijatelja i uopšte osoba koje su prijavile nestanak pribavljaju podatke o osobi, koju traže, a potom se sve karakteristike unose u računar. Podaci iz Potražne aplikacije dostupni su svim operativnim strukturama Uprave policije.

Anton - Toni Dedivanović, nestao 2. decembra

“Osim fizičke potrage na terenu, nestalo lice se potražuje na više nivoa operativnih struktura, sve dok lice ne bude pronađeno. Dakle, potraga za nestalim licima koja nisu pronađena se ne obustavlja. U cilju pronalaska nestalih, između ostalog, vrši se i provjera prelaska preko graničnih prelaza, da bi se utvrdilo da li je lice napustilo zemlju ili se još uvijek nalazi na našoj teritoriji. Osim toga, podaci o nestalim licima (lični podaci, karakteristike i daktiloskopska lista – otisci papilarnih linija) se razmjenjuju putem Interpolovih kanala komunikacije, radi utvrđivanja identiteta nestalih lica ukoliko budu pronađena na teritorijama drugih država”, piše u odgovorima UP.

Galerija

Bonus video: