Siniša Stojković još nije primio žalbu

Rabrenoviću se trenutno sudi zbog optužbe da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, a nakon što je istraživala sumnjivo poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu
173 pregleda 0 komentar(a)
Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević
Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.12.2013. 16:48h

Policijski inspektor Siniša Stojković, još nije primio žalbu tužioca na rješenje sudije Milenke Žižić, kojim je odbila optužni predlog da je izvršio krivično djelo protivzakoniti uticaj na podgoričkog osnovnog državnog tužioca Ljiljanu Klikovac, izjavila je “Vijestima” Milena Đaletić, samostalni namještenik za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici.

“Viši državni tužilac u Podgorici, podnio je 5. decembra žalbu na rješenje sudije Žižić. Pisarnica suda je odmah postupila i poslala strankama u postupku žalbu tužioca na adresu koja se nalazi u spisima predmeta. Zakonski rok na žalbu je osam dana od dana kada stranke prime rješenje, preko ovog suda za Apelacioni sud Crne Gore. Spisi predmeta se i dalje nalaze u pisarnici Višeg suda, jer, osim Stojkovića, žalbu tužioca nije primio ni njegov branilac advokat Borivoje Đukanović. To znači da rok za podnošenje odgovora na žalbu, još nije ni počeo da teče”, kazala je Đaletić.

Stojković, bivši šef kriminalističke policije u Budvi, uhapšen je krajem decembra 2012. zbog sumnje da je prijetio tužiteljki Ljiljani Klikovac da “zastane u predmetu” protiv Milenka Rabrenovića, bivšeg šefa obezbjeđenja bivšeg direktora policije Veselina Veljovića

Žižić je u obrazloženju rješenja, kojim je odbila optužni predlog protiv Stojkovića, između ostalog navela da policijski inspektor nije mogao protivzakonito uticati na osnovnog državnog tužioca, jer nije imao autoritet svoje službe, kao ni bitan socijalni status i položaj u društvu.

“Imajući u vidu činjenice da je, prema Zakonu o državnom tužiocu, državni tužilac samostalan i nezavisan u radu, to po stanovištu suda nema dokaza da je okrivljeni Stojković imao takav položaj i poziciju da izvrši predmetno krivično djelo pretpostavljenim uticajem - kako autoritetom svoje službe, profesionalnim položajem, socijalnim statusom, pa samim tim ni položajem u društvu”, napisala je sutkinja u Rješenju.

Stojković, bivši šef kriminalističke policije u Budvi, uhapšen je krajem decembra 2012. zbog sumnje da je prijetio tužiteljki Ljiljani Klikovac da “zastane u predmetu” protiv Milenka Rabrenovića, bivšeg šefa obezbjeđenja bivšeg direktora policije Veselina Veljovića.

Tužilaštvo vjeruje, piše u optužnom predlogu, da je Stojković izvršio radnju posredovanja, smatrajući da mu prethodna višegodišnja dobra profesionalna saradnja sa Klikovac, omogućava da može uticati na nju. Nakon što je nenajavljen došao kod tužiteljke, kako je podsjetila i Žižić u rješenju, Stojković je tužiteljki kazao da bi dalji rad na tom slučaju mogao da smeta imenovanju Veselinu Veljoviću na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, što je dogovoreno na relaciji premijer - predsjednik Skupštine.

“Tražio je da zastane sa radom na predmetu dok Veljović ne bude imenovan, da bi, nakon što ga je upozorila da će o tome obavijestiti vrhovnog državnog tužioca, istoj saopštio da VDT nakon isteka mandata neće biti ponovo imenovan, jer je u nezgodno vrijeme donosio određene odluke i da zbog toga 'treba da ide', a ona (Klikovac) ostaje, pa treba da 'pazi na sebe', upućujući joj riječi: 'Sve je ovo rat kafe i duvana, trebaš se pametno postaviti da ne bi bila žrtva'”, podsjeća se u rješenju kako se Stojković ponašao kod tužiteljke. Dodaje se da je policajac tada rekao i da “ne treba talasati javnost koja dovodi u vezu Veljovića sa događajem koji je pokrenut protiv Rabrenovića”.

Rabrenoviću se trenutno sudi zbog optužbe da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić, a nakon što je istraživala sumnjivo poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu, u koje su navodno umiješani tadašnji visoki funkcioneri policije i bivši visoki funkcioneri ANB.

Bonus video: