Londonski Glob teatar nastupiće sa predstavom Hamlet u 205 zemalja

Pozorišna trupa Globa planira dvije godine da provede u avionima, vozovima, brodovima i autobusima
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 18:42h

Londonsko pozorište Glob odlučilo je da repertoar svoje sezone za sljedeću godinu prilagodi 450. godišnjici rođenja barda britanske i svjetske književnosti Vilijama Šekspira ali i stote godišnjice od izbijanja Prvog svjetskog rata.

Sezona 2014. slavnog Šekspirovog pozorišta na obali rijeke Temze zvaće se “Čovjek i oružje” a njen će program obuhvatati, između ostalih, nove produkcije Šekspirovih tragedija “Antonije i Kleopatra” (1623) i “Julije Cezar” (1599), kao i kratke rane farse “Komedija zabune” (1590-1594), piše britanski BBC.

U programu su i tragedije “Tit Andronik” (1594) i “Kralj Lir” (1603-1606), te komedija “Sve je dobro što se dobro svrši” (1601-1608) i drugi legendarni komadi. Takođe, u Globu će se igrati četiri nove drame savremenih britanskih dramatičara Simona Armitidža, Ričarda Bina, Hauarda Brentona i Dejvida Eldridža s temama vezanim za rat.

“Pitkern” Ričarda Bina brutalna je priča o kolonizaciji istoimenog izolovanog ostvra u Tihom okeanu koje su 1790. naselili pobunjenici s broda Baunti predvođeni Flečerom Kristijanom.

“Rat doktora Skrogija” Hauarda Brentona prati odlazak devetnaestogodišnjeg Džeka Tviga u Prvi svjetski rat, njegov povratak, kao i odnos sa pionirom plastične hirurgije Haroldom Gilisom. “Sveti ratnici” Dejvida Eldridža pokrivaju dva vijeka sukoba u borbi za Jerusalim.

U “Posljednjim danima Troje” pjesnik i romanopisac Simon Armitidž dramatizovao je Homerovu “Ilijadu”.

Povodom obilježavanja 450. godišnjice Šekspirovog rođenja, Globe je početkom ove godine najavio posebnu produkciju “Hamleta” s kojom će u aprilu 2014. krenuti na dvogodišnju svjetsku turneju tokom koje će obići ukupno 205 zemalja.

Premijera je zakazana za 23. april 2014, na sam dan Šekspirovog rođenja daleke 1564, u mjestu Stratfordu na Avonu. Pozorišna trupa Globa planira dvije godine da provede u avionima, vozovima, brodovima i autobusima kako bi s jednom od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija posjetila sve zemlje svijeta.

Posljednja predstava turneje planirana je tačno dvije godine kasnije, 23. aprila 2016.

Bonus video: