Antropometrijsko mjerenje pet reprezentacija

"Dobijeni podaci omogućavaju precizno programiranje režima ishrane i usklađivanje sa određenim trenažnim programom, a navedena mjerenja pružaju ključne informacije koje utiču na promjene trenažnih procedura i periodizacije treninga što je od posebnog značaja za mlade sportiste“
93 pregleda 0 komentar(a)
antropometrijsko mjerenje, Nikšić, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
antropometrijsko mjerenje, Nikšić, Foto: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje
Ažurirano: 03.08.2018. 06:56h

Evropsko prvenstvo u rukometu B divizije za juniore, koje je održano u Podgorici, bila je prilika da nastavnici sa nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje urade antopometrijska mjerenja i tako nastave sa proširenjem baze rezultata mladih sportista.

"Osim crnogorske reprezentacije, mjerenje je realizovano i sa reprezentacijama Turske, Slovačke, Letonije i Gruzije koje su bile u istoj grupi sa našom reprezentacijom. Stručni štabovi svih navedenih reprezentacija dobili su uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne i koštane mase, parametre metabolizma, kao i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela“, kazao je mr Ivan Vasiljević.

Prema njegovim riječima izuzetno dinamičan razvoj nauke, savremene dijagnostike i nove tehnologije, omogućavaju sistematsko praćenje sve većeg broja antropometrijskih parametara što je od posebnog značaja sa ostvarivanje vrhunskih rezultata u sportu.

"Dobijeni podaci omogućavaju precizno programiranje režima ishrane i usklađivanje sa određenim trenažnim programom, a navedena mjerenja pružaju ključne informacije koje utiču na promjene trenažnih procedura i periodizacije treninga što je od posebnog značaja za mlade sportiste“, istakao je Vasiljević.

Dobijeni podaci poslužiće i za reprezentativnu bazu podataka i upoređivanje uzoraka dobijenih pomenutim mjerenjima, a na osnovu rezultata biće objavljeni naučni radovi u domaćim i međunarodnim indeksiranim časopisima.

"Navedena istraživanja biće prezentovana na međunarodnim naučnim konferencijama u inostranstvu i na prestižnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije. Regionalno smo prepoznati po tome što uvijek imamo nove i reprezentativne uzorke“, zaključio je Vasiljević.

Bonus video: