,,Gravitacija" i ,,Her" proglašeni za najbolje filmove u 2013. godini

Brus Dern je glumačko priznanje dobio za ulogu starijeg čovjeka ubijeđenog da je osvojio nagradu na lutriji u “Nebraski” Aleksandra Pejna
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 17:42h

Udruženje kritičara Los Anđelesa proglasilo je filmove “Gravitacija” i “Her” za najbolje filmove 2013, a Brusa Derna, Kejt Blanšet i francusku glumicu Adel Eksarkopulos za najbolje glumce, prenose agencije.

Kritičari nisu mogli da izaberu jednog pobjednika u tri kategorije - najbolji film, glumica i sporedna muška uloga. Kritičari iz Los Anđelesa takođe su proglasili Alfonsa Kuarona najboljim režiserom zbog “Gravitacije” koja je osvojila i nagrade za najbolju kinematografiju i montažu.

Prošle sedmice, kritičari iz Njujorka izabrali su film “American Hustle” za najbolji u 2013. a Kejt Blanšet za najbolju glumicu dok je Nacionalni odbor kritičara proglasio Spajk Džonzov “Her” za najbolji film.

“Her” je ljubavna priča o povučenom piscu iz Los Anđelesa koga igra Hoakin Feniks i njegovom kompjuterskom sistemu. Film u probrane američke bioskope stiže kasnije u decembru.

Nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke režisera Ričarda Linklatera i glumaca Žuli Delpi i Itana Houka za film “Prije ponoći”.

Brus Dern je glumačko priznanje dobio za ulogu starijeg čovjeka ubijeđenog da je osvojio nagradu na lutriji u “Nebraski” Aleksandra Pejna.

“Blue is the Warmest Color” dobio je i nagradu za najbolji strani film a to francusko ostvarenje bilo je i pobjednik festivala u Kanu.

Dvije nagrade dodijeljene su i u kategoriji najbolja sporedna muška uloga - Džaredu Letu za ulogu transeksualca u “Dallas Buyers Club” i Džejmsu Franku za ulogu dilera u “Spring Breakers”. Lupita Njong'o dobila je nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “12 Years a Slave”.

Za najbolji dokumentarac proglašen je kanadski film o mitu, pamćenju i porodičnim pričama “Stories We Tell”, dok je za najbolji animirani film proglašen “Ernest & Celestine”.

Bostonsko udruženje filmskih kritičara i Njujorški onlajn kritičari proglasili su “12 Years a Slave” najboljim filmom u 2013. povećavši mu tako šanse za Oskara.

Galerija