Umjesto u maju i junu, druga runda kvalifikacija u oktobru

Crna Gora je, podsjećanja radi, žrijebana u grupu E sa Holandijom, Hrvatskom i Rumunijom, a naša zemlja biće domaćin jednog od dva kvalifikaciona turnira (Hrvatska drugog).
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 23:25h

Umjesto u maju i junu, kako je prvobitno bilo planirano, druga runda kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2015. godine za seniore u Italiji (Mesina, Katanija) i Bugarskoj (Varna, Plovdiv i Sofija, gdje se igra završnica) igraće se u oktobru iduće godine.

Crna Gora je, podsjećanja radi, žrijebana u grupu E sa Holandijom, Hrvatskom i Rumunijom, a naša zemlja biće domaćin jednog od dva kvalifikaciona turnira (Hrvatska drugog).

Promjenu termina uslovila je promjena rasporeda takmičenja u ingerenciji Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), prvenstveno Svjetske lige, koja počinje krajem maja.

Ako ostane na snazi ovakva odluka, to mi moglo da uslovi i promjenu kalendara na domaćoj odbojkaškoj sceni, koja je zbog ovih kvalifikacija bila produžena do 20. aprila, kada je trebala da se odigra završnica Kupa, prvi put nakon plej-ofa...

Ovakva odluka FIVB naišla je na osudu u Evropskoj odbojškoj konfederaciji (CEV), jer se “svjetska kuća odbojke” prilikom promjene kalendara svojih takmičenja nije konsultovala sa kontinentalnim federacijama.

Članovi Izvršnog odbora CEV, na sastanku koji je održan u Briselu, naglasili da je potrebno da obje strane razmotre moguće promjene rasporeda, kako bi bile prilagođene i usklađene, kako sa potrebama FIVB, tako i sa potrebama Kontinentalnih konfederacija.

Takođe, naglašeno je da se očekuje poboljšanje komunikacije između FIVB i kontinentalnih konfederacija, kako u budućnosti “ne bi dolazilo do ovakvih nesporazuma”.

Izvršni odbor CEV je potvrdio da će se Evropska liga 2014. igrati po sistemu “utakmice kod kuće i u gostima”, za razliku od prošlogodišnjeg izdanja kada su se igrala četiri turnira.

Promjena je uslovljena slabim odzivom publike.Sastanak Savjeta Evropske lige održaće se 16. januara u Luksemburgu, kada će biti određeni sastavi grupa, kao i kompletan kalendar za 2014. godinu.

Bonus video: