Nova knjiga Slobodana Slovinića: Viđeno okom znalca

Knjigu “Ars libris” otvara pet neobjavljenih “pariskih impresija”, a nastavljaju je tekstovi o događajima iz likovne umjetnosti
79 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Slovinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Slovinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2013. 08:35h

Knjiga “Ars libris” slikara i likovnog kritičara Slobodana Slovinića, publikovana je u izdanju “Vijesti”, a predstavlja zbir svih tekstova (njih 320) koje je autor objavljivao kao saradnik rubrike kulture dnevnog lista “Vijesti”, od oktobra 1999. do decembra 2012.

“Kao prvi urednik rubrike za kulturu želio sam pronaći prava kritičarska imena - i za književnost i za film, pozorište, muzičku umjetnost, a posebno je bilo važno pratiti likovnu umjetnost, budući da je najviše događaja - izložbi, monografija, art manifestacija - bilo u toj sferi. Uostalom, mit o Crnoj Gori kao zemlji slikara već je bio vrlo prisutan... Onda sam sreo Slobodana-Boba Slovinića. Naravno, odavno sam ga znao kao izuzetnog slikara, kao umjetnika čije sam radove cijenio i smatrao djelom 'prve postave' crnogorske savremene umjetnosti. U razgovoru sa umjetnikom shvatio sam da pored umjetnosti, Slovinić izuzetno poznaje i novinarstvo, duh novina, sve one suptilne mehanizme koji kreiraju jedan štampani medij. Kasnije mi je neko objasnio da je Slovinić sin starog novinara i urednika, te da je njegovo poznavanje novinarstva i novina od one temeljne vrste... Uvijek prava mjera prostora, uvijek tačan, njegov tekst je uvijek u redakciju stizao prije roka”, zapisao je o Sloviniću, saradnji i njegovoj novoj knjizi književnik Balša Brković izdvajajući različite, i uvijek intresantne forme koje je potpisivao ovaj slikar i likovni kritičar: klasične novinske kritike, serijali o poznatim umjetnicima, posebno o genijalnom Dadu Đuriću, serijal “Alhemija ateljea” i mnoge druge.

Knjigu “Ars libris” otvara pet neobjavljenih “pariskih impresija”, a nastavljaju je tekstovi o događajima iz likovne umjetnosti iz Podgorice, Crne Gore, svijeta. Značajan broj tekstova posvećen je umjetnicima i njihovom radu u ateljeu, a dio njih je rađen kao autorovo sjećanje na pojedine slikare. U knjizi “Ars libris”, za koju Brković kaže da je svjedočanstvo Slovinićevog podviga - “u proteklih petnaest godina Crna Gora nije imala tako sistematičnog, predanog i naklonjenog hroničara”, hronološki, stručno i informativno prezentirani su tekstovi o aktuelnim likovnim događajima i kulturnoj problematici. Značajan broj tekstova posvećen je sadržajima iz primijenjene umjetnosti, urbanističko-arhitektonskim cjelinama, profanim i sakralnim objektima.

“Rad na tekstovima doživljavam kao stvaralačćki čin, zadovoljan sam kada adekvatno dešifrujem i razjasnim djelo kolege umjetnika i kada ga čitaocima prezentujem na jednostavan i razumljiv način. Izbjegavam da tumačim šta je umjetnik mislio ili želio da kaže svojim djelom. Zapravo, na osnovu utvrđenih likovnih elemenata, kompozicije, crteža, forme, oblika, boje, valera, atmosfere i ostalih postulata, prezentujem vizuelno-likovnu problematiku”, zapisuje Slovinić.

SvestranoO i ubjedljivo

Istoričar umjetnosti i likovni kritičar Sreto Bošnjak, recenzent izdanja, zapisao je da nije nimalo jednostavno definisati žanrovski profil tekstova koji sačinjavaju sadržinsko tkivo knjige, koja se formira pod naslovom “Ars libris”.

“Od 2000. godine Slovinić revnosno prati i stručno preporučuje bezmalo sve likovne manifestacije ali sa puno smisla za važne karakteristične pojave upućuje na teme od šireg i opštijeg kulturnog sadržaja. Posebno su zanimljivi prilozi kojima je Slovinić mnoge likovne stvaraoce predstavio kroz dijaloške odnose u samim ateljeima, oblikujući portrete likovnih stvaralaca svestrano i ubjedljivo. Svaki 'portret' je izvajan do detalja precizno, lucidno, ujključujući i takve finese kao što su zanatski postupci, tehnike i tehnologije, način upotrebe likovne materije, estetika ubjeđenja, knjige koje čita, muziku koju sluša. Mnogi od ovih tekstova čitaju se kao zanimljivo literarno štivo iako su zasnovani na izošternom sluhu za opšta stanja duha vremena i stepenu razvijenosti kulturno-kritičarske svijesti”, zapisuje Bošnjak.

Bonus video: