"Neočekivani filmovi", komične i bliske priče

“Life After Beth” ima inovativni pristup jer koristi ustaljenu formu zombi žanra u koju je smještena priča o ljubavi dvoje mladih
76 pregleda 0 komentar(a)
Sandens, Foto: Mxdwn.com
Sandens, Foto: Mxdwn.com
Ažurirano: 09.12.2013. 20:37h

Sandens festival, jedan od najvažnijih festivala nezavisnog filma u SAD, objelodanio je listu od 67 filmova koji će biti predstavljeni u okviru četiri takmičarske selekcije - po jedna dramska i dokumentarna iz američke i svjetske produkcije.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 117 filmova koji su izabrani među 4.057 predloženih ostvarenja. Filmovi dolaze iz 37 zemalja, a 54 među njima su djelo reditelja debitanata.

Glavnom selekcijom festivala, u kojoj će se nadmetati 16 američkih ostvarenja, dominiraju, kako su najavili organizatori, “neočekivani” filmovi, u kojima se preklapaju različiti žanrovi.

“Bili smo prilično iznenađeni ovogodišnjim filmovima”, rekao je Rojtersu Džon Kuper, direktor festivala. Među njima je zombi romansa “Life After Beth” koju je napisao i režirao Džef Baena kao i horor komedija “Jamie Marks is Dead” Kartera Smita.

“Life After Beth” ima inovativni pristup jer koristi ustaljenu formu zombi žanra u koju je smještena priča o ljubavi dvoje mladih, objasnio je Trevor Grot, direktor programa festivala koji je 1978. ustanovio čuveni američki glumac i reditelj Robert Redford.

Pojedini filmovi za temu imaju tjeskobu ljudi koji obavljaju teške poslove, poput čuvara u logoru Gvantanamo Bej u filmu “Camp X-Ray” sa Kristen Stjuart u glavnoj ulozi, ili ribara u ostvarenju Katera Hodierna “Fishing Without Nets”.

“Sve su to priče koje su ljudima bliske, razumljive”, kazao je Kuper koji kao i Grot primjećuje sve češće korišćenje komičnih scena, čemu je vjerovatno najviše doprinio veliki komercijalni uspjeh filma “U dobru i u zlu” koji je dobio nekoliko nominacija za Oskara i obezbijedio Oskara glavnoj glumici, Dženifer Lorens.

U kategoriji dokumentarnog filma izdvaja se nekoliko ostvarenja kao što su “The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz” koji prati posljednje dane internet aktiviste Švarca, koji je ove godine izvršio samoubistvo, i “No No: A Dockumentary” o igraču bejzbola koji je na LSD-ju postigao nevjerovatan udarac.

Sandens festival, kome će ovo biti 30. izadnje, održaće se kao i svake godine u Park Sitiju, u Juti, od 16. do 26. januara. U noći otvaranja festivala biće prikazano četiri filma po jedan iz američke kategorije igranih i dokumentarnih filmova i po jedan iz istih kategorija filmova koji dolaze iz svijeta.

Među ostvarenjima koja će otvoriti ovu manifestaciju je američka drama “Whiplash”, priča o mladom bubnjaru perfekcionisti kog igra Majls Teler.

Bonus video: