U Berlinu dodijeljeni evropski oskari, ubjedljiv trijumf "Velike ljepote"

Italijanski veteran Enio Morikone proglašen je najboljim kompozitorom, dok je Izraelac Ari Folman dobio nagradu za najbolju animaciju
0 komentar(a)
Velika ljepota, Foto: Cineuropa.org
Velika ljepota, Foto: Cineuropa.org
Ažurirano: 09.12.2013. 16:50h

Italijanski film “La Grande Bellezza” (Velika ljepota), režisera Paula Sorentina dobio je u Berlinu Evropsku filmsku nagradu, a Toni Servilo, koji je u filmu igrao glavnu ulogu, proglašen je za najboljeg evropskog glumca.

Drama “La Grande Bellezza” osvojila je Evropsku filmsku nagradu, odnosno, “evropskog Oskara”, ali i tri druge nagrade - za režiju, montažu i glavnog glumca. “Velika ljepota” je priča o ostarjelom piscu koji se s goričinom prisjeća svoje strastvene mladosti. Film je svojevrsni portret današnjeg Rima

Ovogodišnja dodjela Evropskih filmskih nagrada, koja je održana preksinoć u Berlinu, protekla je uglavnom u znaku političkih govora. Primajući počasnu nagradu, proslavljeni španski reditelj Pedro Almodovar napao je vladu svoje zemlje, nazivajući je “gluvom i neosjetljivom” za probleme s kojima se Španci suočavaju.

Politika je preovladala i u zahvalnom govoru belgijske glumice Verle Betens koja je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu. Zvijezda drame “The Broken Circle Breakdown” podigla je glas protiv poziva za otcjepljenje Flandrije, navodeći da Belgija posjeduje nešto “jedinstveno” što treba sačuvati.

Nagrada za najbolju komediju pripala je danskom filmu “Love is All You Need” sa Pirsom Brosnanom u ulozi udovca koji se ponovo zaljubljuje. Italijanski veteran Enio Morikone proglašen je najboljim kompozitorom, dok je Izraelac Ari Folman dobio nagradu za najbolju animaciju za svoju fantaziju “The Congress”.

Film “The Act of Killing” o indonežanskom genocidu, snimljen u britansko-dansko-norveškoj koprodukciji, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac. Primajući nagradu za evropsku koprodukciju, rumunska producentkinja Ada Solomon potjsetila je okupljene na čuveni citat Nelsona Mandele “Sve izgleda nemoguće dok se ne uradi”.

Francuska glumica Katrin Denev dobila je nagradu za životno djelo za 50 godina dugu karijeru tokom koje se pojavila u više od stotinu filmova. Preuzimajući nagradu iz ruku njemačkog reditelja Vima Vendersa, slavna glumica je rekla da se “osjeća Evropljankom više nego ikada”.

Uručujući joj statuetu, Venders, koji je predsjednik Evropske filmske akademije (EFA), pozdravio je 70-godišnju glumicu nazivajući je “boginjom” i “kraljicom evropske kinematografije”, kao i “osobom velike unutrašnje snage”.

Bonus video: