AKCIJA U ITALIJANSKIM VODAMA

Zaplijenjene dvije tone hašiša, za krijumčarenje osumnjičeno 11 CG državljana

Međunarodnom akcijom koordinirala je Američka agencija za borbu protiv droge - DEA
153 pregleda 26 komentar(a)
droga, Italija, Foto: Uprava policije
droga, Italija, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 05.04.2019. 00:09h

Jedanaest crnogorskih državljana osumnjičeno je da je krijumčarilo dvije tone hašiša. Brod koji je prevozio drogu zaustavljen je u italijanskom teritorijalnim vodama, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

"Droga nije krijumčarena preko crnogorske teritorije ali se sumnja da je drogu brodom krijumčarilo 11 crnogorskih državljana - M.B, V.Ž, U.K, S.M, S.T, Lj.R, M.K, D.M, V.L, B.B. i V.L, pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe i njima bliska lica, koje je italijanska policija privela. Kriminalistička obrada predmeta ove akcije, koju su zajedno izveli crnogorska policija DEA i italijanska policija, je u toku", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu droge Sektora kriminalističke policije došli  do operativnog podatka da pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe imaju namjeru da prokrijumčare veću količinu hašiša iz Maroka u Libiju.

"S obzirom da put krijumčarenja droge nije prolazio kroz teritorijalne vode Crne Gore, službenici Odsjeka su ove podatke razmijenili sa DEA-om, nakon čega je uslijedilo planiranje i realizacije ovog predmeta u koordiniranim zajedničkim aktivnostima. Aktivnostima koje je sprovela i provjerama koje je izvršila došlo se do sumnje da ova lica, pod krinkom da putuju kao posada broda u svrhu ispitivanja podmorja, planiraju da na dotični brod, koji je isplovio iz Luke Zelenika, po dolasku u Maroko ukrcaju dvije tone hašiša i da tu drogu prokrijumčare morskim putem u Libiju."

U koordiniranoj akciji italijanska policija zaustavila je brod u italijanskim teritorijalnim vodama.

"Izvršen je pretres broda i pronađeno je 2.000 kilograma materije za koju se sumnja da je opojna droga hašiš. Pomenutih 11 lica je privedeno radi daljih mjera i radnji. Uzimaju se izjave i od ostalih članova posade broda. Slijede dalje aktivnosti u kriminalističkoj obradi ovog predmeta", zaključuje se.                         

Međunarodnom akcijom koordinirala je Američka agencija za borbu protiv droge - DEA.