Izložba slika Draga Dedića u Herceg Novom

Dedić je rođen 1937. u Orahovu u Crnoj Gori i kako stoji u njegovoj biografiji “nakon bezbrojnih poteškoća i avantura", otputovao je u Francusku i tamo ostao
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 14:17h

“Između neba i zemlje” naziv je izložbe Draga Dedića koja je otvorena u petak veče u Dvorani “Park”.

“Dedićeva djela koja pripadaju sferi figurativnog nose snagu i strast autora koji ostavlja zapis na platnima, prenose snagu boje i snagu najčešće zdravih, vitalnih ljudskih figura. Iza ovog prvog čitanja otvara se beskrajan prostor pitanja koje autor postavlja sebi i nama. On pita ali ne sugeriše odgovore. Pita ali pitanja nijesu nametljiva. Dedić sugeriše , ali sugeriše u duhu tolerancije, mira, harmonije, razumijevanja kazao je otvarajući izložbu Zoran Živković ističući da Dedićeve slike prijaju i oku i duhu.

Uz konstataciju da Dedićeva djelaprijaju oku i duhu, Živković je istakao da autor vješto harmonizuje prošlost, mitsko, naslijeđe, sa onim što je realnost čovjeka danas, što je život sam “ Dedić slikarsku inspiraciju nalazi u Crnoj Gori iz koje je otišao 60-tih godina prošlog vijeka, ali najveći uticaj na njegovo slikarsto, kako je kazao novinarima nakon izložbe, imao je Pikaso za koga tvrdi da “i nije tako moderan”.

“Na svakoj njegovoj slici možete primjetiti da on crta ono što vidi, crtao je ljude u pokretu, a to i ja pokušavam da radim. Slikam ono što me zanima u momentu", kazao je Dedić.

Dedić je rođen 1937. u Orahovu u Crnoj Gori i kako stoji u njegovoj biografiji “nakon bezbrojnih poteškoća i avantura", otputovao je u Francusku i tamo ostao.

Radio je raznovrsne poslove ali je uvijek nepopustljivo nastavljao da crta i slika. Njegova prva izložba održana je u galeriji Lambert 1973. Od tada je isključivo posvećen svom umetničkom radu.

Do sada je imao preko 300 kolektivnih i samostaqlnih izložbi. Član francuskog "Maison des Artistes" od 1977. godine, a od 1983. član je Udruženja umjetnika Crne Gore.

Bonus video: