Safet Kalić u kući držao revolver i karabin

Na pitanje „Vijesti“ zbog čega se godinama čekalo na podizanje optužnice protiv Kalića, tužilac Hajran Kalač kazao je da o tim predmetima ne može davati informacije
87 pregleda 12 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Safet Kalić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.12.2013. 18:20h

Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je rožajskom sudu optužni predlog protiv Safeta Kalića zbog krivičnog djela neovlašćeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Glavni pretres je zakazan za 24. decembar.

Optužnim predlogom Kaliću se stavlja na teret da je 27. jula 2011. godine, u svojoj kući držao lovački karabin, revolver „ranger“ i 40 komada municije za koje nije imao potrebne dozvole.

Nelegalno oružje i municija kod Kalića su pronađeni tokom pretresa porodične kuće prilikom hapšenja njegovog brata Mersudina i supruge Amine, zbog osnovane sumnje da su, skupa sa Safetom, „oprali“ preko osam milona eura stečenih švercom droge.

Obzirom da se Kalić nalazi u bjekstvu, sudiće mu se u odsustvu.

Na pitanje „Vijesti“ zbog čega se godinama čekalo na podizanje optužnice protiv Kalića, predsjednik suda Zahit Camić, novinara je uputio na Osnovno državno tužilaštvo.

Osnovni državni tužilac Hajran Kalač kazao je „da su to predmeti koji su u toku zbog čega o njima ne može davati informacije“.

Safetu, Amini i bratu Mersudinu u bjelopoljskom Višem sudu u toku je postupak zbog produženog djela pranje novca.

Njih troje se terete da su se, u periodu od 2005. do juna 2011. godine, udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način pribavljanja novca, za koji su znali da potiče od šverca droge.

Navodi se da je organizator bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Terete se da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi, čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici. Na taj način prikrili su porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Bonus video: