Rodić osuo po tužilaštvu: Sve što nijeste riješili smjestili ste Strugaru

“Osim da je bio komandant, svi drugi navodi optužnice su „izmišljotina i bolesna konstrukcija tužilaštva“
73 pregleda 6 komentar(a)
Predrag Strugar, Foto: Jadranka Ćetković
Predrag Strugar, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 07.12.2013. 18:29h

Advokat Goran Rodić, kazao je juče u bjelopoljskom Višem sudu da je Tužilaštvo zloupotrijebilo položaj i da je optužnica protiv Predraga Strugara za ratni zločin, podignuta bez ikakvih dokaza, suprotno Ustavu i zakonima, uz drastično kršenje ljudskih prava.

Na završnim riječima u predmetu Kaluđerski laz, on je istakao da je na tom prostoru, kuda je prošlo 100.000 izbjeglica sa Kosova, bilo više različitih vojnih jedinica i da je tog 18. aprila „vojna jedinica na borbenom zadatku u vrijeme ratnog stanja, otvarala vatru“.

Osim Strugara, u istom procesu sudi se još sedmorici bivših pripadnika Vojske Jugoslavije.

Presuda će biti izrečena 30 decembra.

“Osim da je bio komandant, svi drugi navodi optužnice, nastale prije osam godina pod uticajem medija, NVO sektora i pojedinca zvanog 'Komitet', su „izmišljotina i bolesna konstrukcija tužilaštva“, kazao je Rodić.

On je kazao da Strugar nikom nije naređivao ubijanje i nečovječno postupanje nad civilima i da ga čudi neznanje zamjenika specijalnog tužioca Milosava Veličkovića, koji je, kako je rekao, bio mobilisan te 1999. godine.

Izvedenim dokazima, kazao je Rodić, utvrđeno je da je tog dana u Kaluđerskom lazu stradalo četiri, a ne šest osoba kako stoji u optužbi.

To što se do prošlog pretresa Strugar teretio za lišenje života 11 albanskih civila, Rodić je nazvao kriminalnom djelatnošću onoga ko ga je za to teretio i “monstruoznoj konstrukciji sadržanoj u ličnom mišljenju tužioca”.

“Tužilac je u Srugaru pronašao žrtvu za sve neriješene predmete iz ladica, oznake KTN i pronađenih leševa na širem području Hajle, tokom 1999. godine“, kazao je Rodić.

On je kazao da su Strugaru podmentuti i leševi koji su ubijeni i godinu dana ranije.

Rodić je naglasio da je tužilac ćutao dvije i po godine i da je tek na nedavnom pretresu smanjio broj stradalih sa 23, na 15. On je zato ocijenio da se svuda u svijetu “ovakav rad tužilaštva naziva kriminalom”, a da se “samo kod nas zbog toga ne snose čak ni profesionalnu odgovornost”.

“Jedina pravična presuda biće ona koja bi oslobodila Strugara za ratni zločin”, rekao je.

I advokati ostalih optuženih negirali su njihovu krivicu, navodeći da su neosnovano proveli tri godine godine u pritvoru.

Zamjenik Veličković, rekao je da ostaje pri navodima optužnice, ističući da je ona u potpunosti dokazana i zatražio zakonski primjerenu kaznu.

Branjenik oštećenih Velija Murić, u pisanoj izjavi, istakao je da se ubistva ne mogu negirati.

“Odnošenje leševa sa mjesta zločina i nakon obdukcija i njihovo skrivanje u grupnoj grobnici u mjestu Novo selo na Kosovu, je po meni stub optužbe i činjenica zbog koje odgovorni nemaju alibi“, kazao je Murić.

On je istakao da razložno zamjera optužbi kojom nijesu obuhvaćene sve žrtve, svi izvršioci i svi odgovorni za zločin.

Rodić: : Milion i za umrle prirodnom smrću

Rodić je istakao da je Sud odbio da sasluša branjenika oštećenih Veliju Murića, koji je pokrenuo više parnica za naknadu štete u ime članova porodice Redžaj, u kojima tuži Crnu Goru, Ministarstvo odbrane i MUP, za iznos od oko 1.100.000,00 eura. On je objasnio da se parnice vode povodom smrti Redžaj Mehmeta, Ajeta i Hetema, navodno za vrijeme ratnog stanja 21.05.1999. godine, iako je smrt kod njih, kako je kazao, nastupila u junu 1998. godine.

Bonus video: