Sportisti odali počast Nelsonu Mendeli

Bokserska legenda Muhamed Ali rekao je da je Mendela inspirisao mnoge da "dostignu ono što se činilo nezamislivim"
0 komentar(a)
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Nelson Mendela, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2013. 11:40h

Vrhunski sportisti izrazili su danas žaljenje zbog smrti bivšeg predsjednika Južne Afrike Nelsona Mendele, "velikog i neustrašivog borca koji je promenio svijet i shvatao da i kroz sport može da se iskaže dobrota i ljudskost".

Bivši predsjednik Južne Afrike, borac protiv aparthejda i dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mendela umro je juče u 96. godini.

Bokserska legenda Muhamed Ali rekao je da je Mendela inspirisao mnoge da "dostignu ono što se činilo nezamislivim".

"Ono što ću pamtiti o gospodinu Mandeli je da je bio čovjek čije srce i duša nisu bili ograničeni rasnim i ekonomskim predrasudama, zatvorskim rešetkama ili teretom mržnje i osvete", naveo je Ali u saopštenju.

Svjetski i olimpijski sprinterski šampion Jusein Bolt napisao je na Tviteru da je Mendela bio "najbolji čovjek ikada i najveći borac na svijetu", dok je legendarni fudbaler Pele napisao: "Bio je moj heroj, moj prijatelj".

"To je tužna vijest, ne samo za one koji su ga poznavali. Moj otac i ja upoznali smo ga 1998. godine. Pozvao nas je u svoj dom i to je bio jedan od najinspirativnijih trenutaka u mom životu", rekao je golfer Tajger Vuds.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Tomas Bah rekao je da je Mandela bio "pravi državnik".

"Izuzetan čovjek koji je shvatao da sport može da gradi mostove, da ruši zidove i otkrije našu ljudskost", rekao je on.

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater rekao je da je u žalosti zbog Mendeline smrti i naredio je da se 209 zastava članica Fife u njenom sjedištu u Cirihu spuste na pola koplja.

"U dubokoj žalosti odajem počast izuzetnoj osobi, možda jednom od najvećih humanista našeg vremena i mom dragom prijatelju Nelsonu Mendeli", naveo je Blater u saopštenju.

Komesar NBA lige Dejvid Štern rekao je da će Mendelino nasleđe i borba za jednakost istrajati.

"On je bio jedan od najinspirativnijih svjetskih lidera i veliki prijatelj NBA lige", dodao je Štern.

Mendela je volio sport, bio je prisutan kada se Južna Afrika vratila u olimpijsku porodicu, kada je reprezentacija osvojila Svjetsko prvenstvo u ragbiju i kada je Južna Afrika dobila organizaciju Svjetskog fudbalskog prvenstva 2010. godine, prvo na afričkom kontinentu.

Mendela se tada posljednji put pojavio u javnosti, kada je pozdravio navijače na prepunom stadionu Soker siti u Johanesburgu.

"Kada ga je publika pozdravila na stadionu... Vidjelo se da je bio čovjek iz naroda, da je u njihovim srcima i to je bio jedan od najdirljivijih trenutaka koje sam ikada doživio", rekao je Sep Blater.

Bonus video: