Apelacioni sud potvrdio presude ubicama starice

Nakon što su je 2016. ubili zbog 10 eura, Hajrizaj je pravosnažno osuđen na 20, a Hasi na 18 godina
192 pregleda 0 komentar(a)
Ćemovsko polje, ubisto Aje Beriša, Foto: Luka Zeković
Ćemovsko polje, ubisto Aje Beriša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.08.2018. 15:10h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Elvir Hajrizaj (24) osuđen na 20 godina zatvora, dok je Hadži Hasi osuđen na 18 godina, zbog ubistva sedamdesetosmogodišnje starice Ajše Beriša 19. maja 2016. godine u Podgorici. Prema navodima presude podgoričkog Višeg suda, oni su počinili krivično djelo razbojništvo.

U izvršenju krivičnog djela, Hajrizaju je pomogla okrivljena supruga Bajramša Hoti (20) iz Peći, koja je osuđena na godinu i sedam mjeseci zatvora, kao i Sefćet Demiri (26). Prema optužnici oni su 19. maja, u periodu od 23.30 do ponoći, u parku na Ćemovskom polju ubili staricu udarajući je kamenom u glavu, što je bio i uzrok njene kasnije smrti. Nakon toga jedan od osumnjičenih, Hajrizaj je od starice uzeo novac u iznosu od deset eura, koliko je tada imala kod sebe.

“Pravilno je prvostepeni sud utvrdio da je optuženi Hajrizaj ubio svoju babu, oštećenu Beriša, udarajući je kamenom u predjelu glave, upravo iz iskaza optuženog iz prethodnog postupka. Ovaj iskaz... je potvrđen sadržajem izvještaja o DNK vještačenju na osnovu kog je utvrđeno da se na dva kamena, nađena na mjestu događaja, nalazio biološki materijal oštećene Beriša... Po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je van svake sumnje utvrdio namjeru optuženih da upotrebom sile od oštećene Beriša oduzmu novac, koju namjeru su u konačnom i realizovali oduzimanjem novca u iznosu od deset eura”, piše u obrazloženju presude Apelacionog suda.

Optuženi Hajrizaj je u svoju odbranu tokom tužilačke istrage naveo da je te noći bio sa suprugom i ostalim okrivljenima, te da su tada svi bili pod uticajem dorga. Naveo je da je oko 22 časa kući došla njegova baba - Ajša Beriša, koja je prethodno prosila, nakon čega joj je tražio novac. Nakon što je odgovorila da da nema, tvrdi da je ustao, uzeo drvo i udario je po nozi kako bi mu dala novac.

Tada je kazao da je Beriša potom otišla iz kuće, nakon čega su je svi zajedno kolima tražili po podgoričkom naselju Konik. Nakon pola sata su, rekao je tada, ugledali Berišu. U trenutku kada ju je sustigao, Hajrizaj tvrdi da je uzeo kamen i njime udario babu u glavu. Nakon toga je, tvrdi, i Hasi kamenom još dva puta udario staricu, a zatim uzeo deset eura od nje. Na suđenju je izjavio da nije ubio Berišu.

Bonus video: