Okvi Envezor imenovan za direktora 56. Bijenala u Veneciji

Envezor je, između ostalog, od 2005. do 2009. godine bio dekan i potpredsjednik Instituta za umjetnost u San Francisku
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 12:29h

Američki kustos nigerijskog porekla Okvi Envezor, direktor “Haus der Kunst” u Minhenu, koji ima iza sebe niz međunarodnih izložbi, bogato predavačko iskustvo i mnoštvo objavljenih publikacija i tekstova, imenovan je za direktora 56. Bijenala vizuelnih umjetnosti u Veneciji 2015. godine.

Svega nedjelju dana nakon zatvaranja 55. Bijenala u Veneciji, koje je izložbom “Enciklopedijska palata” i postavkama u 88 nacionalnih paviljona privuklo za pola godine više od 475.000 posjetilaca, Bord direktora, na čelu sa Paolom Baratom, imenovao je četvrtog decembra Envezora za direktora naredne izložbe, koja će biti održana od devetog maja do 22. novembra 2015, prenosi portal SEEcult.org.

Rođen 1963. godine u Nigeriji, Envezor je kustos, umjetnički kritičar, urednik i pisac, koji je bio direktor izložbi kao što su drugo Bijenale u Johanesburgu (1996-1998), Dokumenta 11 u Kaselu (1998-2002), Međunarodno bijenale savremene umjetnosti u Sevilji (2005-2007), sedmo Kvangdžu bijenale u Južnoj Koreji (2008), Trijenale savremene umjetnosti u Parizu (2012).

Interesovanja Envezora tiču se afričke, evropske, azijske i sjeverno i južnoameričke umjetnosti XX i XXI vijeka, moderne i savremene umjetnosti afričkih zemalja i savremene umjetnosti afričke dijaspore

Istakao je i da je Bijenale u Veneciji idealno mjesto za istraživanje svih tih dijalektičkih polja i najavio da će mu i sama institucija Bijenala biti izvor inspiracije prilikom planiranja 56. izložbe.

Envezor je, između ostalog, od 2005. do 2009. godine bio dekan i potpredsjednik Instituta za umjetnost u San Francisku, a od 2011. je direktor “Haus der Kunst” u Minhenu.

Osnovao je 1994. godine žurnal za savremenu afričku umjetnost (NKA: Journal of Contemporary African Art), u izdanju Djuk univerziteta.

Autor je mnogobrojnih eseja i knjiga, među kojima su i “Archive Fever: Uses of the Document in Contemporary Art” (2008), “Contemporary African Art Since 1980” (2009), “Antinomies of Art and Culture: Modernity, Postmodernity, Contemporaneity” (2008).

Predsjednik Bijenala Paolo Barata istakao je da uspjeh 55. izložbe na čelu s Masimilijanom Đonijem, koja je privukla rekordan broj posjetilaca, posebno mladih, pokazuje da se stalno širi krug ljudi koji direktno uživaju u kulturnom i emotivnom iskustvu koje Bijenale pruža.

“Sada se, za sljedeću izložbu, okrećemo ka osobi koja ima veliko i raznorodno iskustvo iza sebe, obimnu istoriju aktivnosti i studija u širokom rasponu tema koje se tiču umjetnosti. Envezor je posebno istraživao kompleksan fenomen globalizacije u odnosu na lokalne korijene. Njegovo lično iskustvo je presudna polazišna tačka za geografski raspon njegovih analiza, vremensku dubinu recentnog razvoja umjetničkog svijeta i šaroliko bogatstvo sadašnjosti”, istakao je Barata.

Interesovanja Envezora tiču se afričke, evropske, azijske i sjeverno i južnoameričke umjetnosti XX i XXI vijeka, moderne i savremene umjetnosti afričkih zemalja i savremene umjetnosti afričke dijaspore.

Njegova istraživanja uključuju video i fotografiju, teoriju arhiviranja, dokumentovanje fotografije, fotožurnalizam i muzejsku istoriju. Takođe, proučava teorije o dijaspori i migracijama, postkolonijalnom modernizmu i arhitekturi i urbanizmu postkolonijalnih afričkih gradova.

Rekordan broj posjetilaca

Ovogodišnje, 55. Bijenale u Veneciji zatvoreno je 24. novembra, a od kraja maja privuklo je 475.000 posjetilaca, što je osam odsto više nego 2011. godine, saopštili su organizatori.

Od ukupnog broja posjetilaca, mladi i studenti činili su gotovo trećinu (31,75 %), a imali su priliku da posjete od kraja maja i 47 pratećih događaja na različitim lokacima u Veneciji.

Na centralnoj izložbi “Enciklopedijska palata” učestvovao je 161 umjetnik. Predstavljeno je i 88 nacionalnih paviljona, među kojima su prvi put bili Angola, Bahami, Bahrein, Obala Slonovače, Kosovo, Kuvajt, Maldivi, Paragvaj, Tuvalu i Vatikan.

Najboljim paviljonom proglašen je paviljon Angole, u kojem se predstavio Edson Čagas. Zlatnog lava za najboljeg umjetnika na centralnoj izložbi “Enciklopedijska palata” dobio je britansko-njemački umjetnik Tino Segal iz Velike Britanije.

Crnu Goru je na 55. Bijenalu predstavljala umjetnica Irena Lagator-Pejović projektom “Misliti slikom”.

Bonus video: