Budvanska rivijera poražena od Pari voleja

Budvani pali u petom setu i doživjeli drugi uzastopni poraz, nakon dva startna trijumfa.
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 20:05h

Pari volej je pobijedio u Budvi sa 3:2, i, praktično, otpisao Budvansku rivijeru iz borbe za prolaz u drugu rundu Lige šampiona.

Istina, sa bodom iz večerašnjeg duela, izabranici Siniše Reljića još imaju teoretske šanse da se domognu barem drugog mjesta u grupi, ali pod uslovom da u preostala dva meča, kod kuće sa Rešovijom i sa Jihostrojem u gostima, osvoje svih šest bodova, i da se nadaju da Parižani ne uzmu više od tri (prije svega da u gostima, u posljednjem kolu, ne iznenade u gostima Rešoviju i ne uzmu više od jednog seta).

U tom slučaju, Rešovija bi bila prva sa 13, Budvani bi imali 12, a Pari volej 11 bodova, pa bi naš prvak išao dalje.

Teoretski, sve tri ekipe na kraju mogu da imaju i po 12 bodova (ako Budvani u posljednja dva kola uzmu šest bodova, Pari volej osvoji tri boda protiv Jihostroja, a u posljednjem kolu Rešovija dobije Pari volej 3:2), i isti skor od 4-2, pa bi u tom slučaju odlučivao set-količnik.

Spletom okolnosti Budvani bi mogli i do prvog mjesta, ali iz trenutne perspektive to trenutno izgleda kao nemoguća misija. U svakom slučaju, do kraja će biti važan ne samo svaki bod, već i svaki set...

Više od matematike, Budvanima problem predstavlja činjenica da nemaju ligu, niti mogućnost da kroz neko regionalno takmičenje nadomjeste hendikep u odnosu na rivale u grupi.

Od posljednjeg međusobnog duela u Parizu, vicešampion Francuske je odigrao šest mečeva u nacionalnom prvenstvu i Kupu, a Budvani tri prijateljska meča sa selekcijom Katara u Mariboru, po povratku iz Pariza, kada im nakon poraza od Pari voleja i loše partije nije ni bilo do igre.

Nedostatak utakmica, što je standardan problem našeg šampiona, osjetio se i večeras, posebno u odlučujućim trenucima, kada je falilo i rutine i sigurnosti, što je iskusna legija stranaca Pari voleja (od 12 igrača samo je četvoro Francuza) znala da iskoristi. Istina, Marković i drugovi smogli su snage da se vrate u meč nakon 0:2 u setovima i izbore taj-brek, ali u odlučujućem setu nijesu našli način za potpun preokret, pa su gosti zasluženo pobijedili.

Budvanskoj rivijeri nije pomogla ni odlična atmosfera na tribinama, gdje se odavno nije okupilo toliko navijača, a poslije decenije su se pojavili i “gusari”, kojih, barem u tom broju nije bilo od famoznog finala plej-ofa protiv Budućnosti 2002. godine.

Istina, bilo je i onih “navijača” koji su čestim ubacivanjem rolnih papira na teren mogli da pokvare spektakl, a posebno oni koji su majmunskim kricima na rasnoj osnovi vrijeđali tamnoputog korektora Pari voleja Morija Sidibea, koji je nakon meča bio ljut kao ris i zbog suđenja.

"Ovo je sramota za sport, posebno što među tom djecom ima i onih koji će sjutra igrati odbojku na ovom terenu", ljut kao ris nakon meča je bio Sidibe, koji je imao primjedbi i na suđenje.

Prva dva seta odlučena su u zavšnici, do koje se igralo poen za poen. U prvom setu, na 22:22, kontrama Ivovića i Tromela, Pari volej je prvi došao do dvije set lopte, ali ih je anulirao Ćaćić sa dva uzastopna poena. Do 26:26 gosti nijesu iskoristili još dvije set lopte, ali onda jesu ukupno petu.

U drugom je neizvjesno bilo do 20:20, 21. poen je gostima “donio” Šuljagić “pecanjem”, a onda je Van der Ven blokirao Minića za 22:20, čime je prelomljen ovaj set, koji je završio Ivović blokom.

Budvani su u trećem setu, jednostavno, “počistili” goste, a u jednom trenutku je bilo čak 23:9! U četvrtom je odluka pala u finišu, na 20:20 je Bojić sa dva uzastopna poena donio 22:20, a onda je Italijan Falaski izblokirao Sidibea za 24:21 i tako obezbijedio taj-brek.

Iako su osvojili prvi poen, Budvani skoro da nijesu imali šansi u petom setu, u kojem su gosti vodili od 2:1 do kraja. Odlučujući je bio as Sidibea za 8:5 na promjeni strana.

Istina, domaćin je priprijetio na 12:13, ali je onda Sidibe sa dva uzastopna poena stavio tačku na meč...

Galerija

Bonus video: