Čujović tvrdi da nije kompjuterski mag: Dao drugovima milion i po eura na čuvanje

Na suđenju za računarsku prevaru, Miloš Čujović negirao krivicu
332 pregleda 10 komentar(a)
Novac, Lisice, Foto: Shutterstock
Novac, Lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2013. 07:57h

Beograđanin Miloš Čujović Čujke, negirao je juče u Višem sudu da je organizator kriminalne grupe koja se bavila računarskim prevarama i kazao da su mu tu igru smjestli bivši prijatelji kojima je dao 1.650.000 eura na čuvanje.

Čujović i devet Podgoričana optuženi su da su hakerskim prevarama uspjeli da sa tuđih računa iz inostranstva “skinu” 1.186.673 eura.

Beograđanin je juče rekao da “apsolutno“ nije kriv, da nikome nije dao ikakve zadatke i da nije haker.

“Nisam kompjuterski mag, a možda bih volio da jesam. Od 2010. do 2012. sam bio u zatvoru u Švajcarskoj. Dan prije nego što sam uhapšen, na aerodromu u Cirihu imao sam sastanak sa bivšim prijateljima. Dao sam im 1.650.000 eura na čuvanje, a dio sam im pozajmio. To su osobe sa interpolovih potjernica, to je polusvijet, te zbog toga ne bih pominjao njihova imena. Oni su mi namjestili da sada budem uhapšen, a ti ljudi nijesu vrijedni pomena. Dogovor sa tim bivšim ljudima od povjerenja, je bio da mi dio novca vrate nakon šest mjeseci, a drugi dio nakon godinu i po. Nakon što sam odslužio kaznu u Švajcarskoj, poslat sam u Crnu Goru, gdje me je u podgoričkom Višem sudu čekao sudski proces za prodaju droge”, kazao je Čujović.

I u drugom procesu mu sude za računarsku prevaru

On je objasnio da je u tom procesu oslobođen i da je nakon izlaska iz zatvora otišao kod Nikole Markovića, kome je objasnio da ima potraživanja od osoba iz Švajcarske, koji će da mu uplate novac.

“Zamolio sam da otvori devizni žiro-račun na njegovo ime, jer se meni u drugom sudskom procesu sudi za računarsku prevaru i da je novac bio uplaćen na moje ime, pretpostavljam da bi mi bio blokiran i oduzet. Nikola je otvorio žiro-račun, na koji je uplaćena veća svota novca. Poslije se desilo što se desilo, svi smo uhapšeni. Tvrdim da nikakva računarska prevara nije napravljena, što će se potvrditi u sudskom postupku, zato što je računarska prevara viša matematika. Nisam imao kompjuter, niti sam ga koristio. Koristio sam ga kada sam bio mali, a sramota me da kažem za šta sam ga koristio. Ovo je velika zabuna i farsa koja će se ubrzo riješiti”, kazao je Čujović, koji nije želio da odgovara na pitanja suda i tužioca.

Prema navodima optužnice, za kriminalno udruživanje i računarsku prevaru optuženi su Čujović, Nikola M. Marković, Vidoje S. Stanišić, Nebojša M. Marković, Saša V. Klikovac, Dragan N. Kovačević, Bojan N. Pejović, Radonja D. Vulević, Boris B. Petričević i Slađana M. Medenica.

Od preko milion eura koje su uzeli sa tuđih računa, podigli su 223.516,17 eura, dok je ostatak blokiran po nalogu tužilaštva.

Sud je odbio predloge advokata odbrane da se ukine pritvor okrivljenima.

Suđenje se nastavlja 29. januara.

Markoviću u prvoj turi isplaćeno 170.000 eura

Šefica šalterske službe u CKB-u Daliborka M. Spasojević, ispričala je da je Nikoli Markoviću prvom prilikom na račun “leglo” 170.000 eura.

“Novac je već bio provjeren, a svrha uplate je navedena kao pomoć. Kada mu je isplaćen novac, tada je najavio drugu uplatu, te da očekuje dupli iznos. To mi je već bilo sumnjivo, što sam prokomentarisala sa kolegom. Pitala sam ga da li bi dao izjavu o porijeklu novca i on je odmah pristao. Ovaj prvi iznos nije nam bio sumnjiv jer imamo dosta takvih uplata”, izjavila je ona juče svjedočeći na suđenju.

Na pitanje advokata, dodala je da nije bila dužna da prvu isplatu od 170.000 eura prijavi sektoru za sprečavanje pranja novca, jer “nikakav indikator sumnjičavosti nije postojao”.

“Prilikom prve isplate, nijesam sumnjala da se radi o računarskoj prevari, a posumnjala sam nakon najave druge isplate. Istog dana kada mu je novac uplaćen, istog dana je Markoviću i isplaćen”, kazala je Spasojević.

Bonus video: