Sedmorica od 22

I taksisti osumnjičeni da su krijumčarili Afrikance i Azijate

Akciju nazvanu “Ruta”, policija je realizovala u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Specijalnim državnim tužilaštvom
298 pregleda 22 komentar(a)
uhapšeni taksisti, Foto: Zoran Đurić
uhapšeni taksisti, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.03.2019. 23:51h

Sedmorica, od dvadeset dvojice koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su krijumčarili ljude, vozači su podgoričkog taksi udruženja “City”.

Tu nezvaničnu policijsku informaciju “Vijestima” je sinoć potvrdio direktor “Citiya” Predrag Kažić, rekavši da ta kompanija nema veze sa tim slučajem.

Akciju nazvanu “Ruta”, policija je realizovala u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i Specijalnim državnim tužilaštvom.

Iz policije je saopšteno da je riječ o dvije međunarodne kriminalne organizacije.

Petorica osumnjičenih, Podgoričanin Z.R. (33) i Rožajac Fatmir Dacić (28), zatim A.S. (30) iz Pakistana, M.B. (35) iz Maroka i M. S.K. (28) iz Sudana, juče su izbjegli hapšenje i za njima se traga.

Među uhapšenima su Rožajac Ujkan Murić (20), kojeg policija sumnjiči da je organizator jedne međunarodne kriminalne organizacije, njegovi sugrađani Edin Kalač (25), Rejhan Huremović (23) i Rešad Murić (35), zatim Podgoričani M.Ć. (28), G.L. (42), S.L. (40), B.P. (41), Ž.G. (22) i Predrag Mijatović (21), za koje se sumnja da su članovi te kriminalne organizacije.

Od ukupno 27, policija 24 sumnjiči da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi

Iz njegove grupe uhapšeni su Podgoričani Boban Vešković (38), Dejan Marković (30), D. M. (46), Nino Camaj (31), Dragan Bošković (50), I.Đ. (24), i  D.P. (29), Velimir Šunjević (24) iz Danilovgrada, i A.H. (23) iz Pakistana, koje policija sumnjiči da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Od ukupno 27, policija 24 sumnjiči da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Rožajca Semira Aljuševića (33), njegovog sugrađanina Dacića koji je u bjekstvu i Podgoričanina S.D. (38). policija sumnjiči da su počinili krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Savjetnica za odnose s javnošću UP Tamara Popović, istakla je da su te grupe od avgusta, do juče, prokrijumčarili u Crnu Goru i iz Crne Gore u Srbiju, više stotina azilanata.

"Oni su krijumčarili strane državljane – azilante iz Afro – Azijskih zemalja: Maroka, Pakistana, Sirije, Sudana, Alžira, Eritreje, Somalije, Obale Slonovače, Nigerije, Gane, Malija, Avganistana i Bangladeša preko teritorije Crne Gore i Srbije, radi njihovog daljeg krijumčarenja u zemlje Evropske unije", saopštila je Popović.

Rekla je da se sumnja da su uhapšeni azilante iz afričkih i azijskih država, određenom rutom, preko Grčke i Albanije, dovodili u Crnu Goru.

Kažić: Firma se ograđuje od šverca

Direktor taksi udruženja “City” Predrag Kažić, kazao je juče da u toj kompaniji nijesu imali informaciju da njihovi zaposleni učestvuju u krijumčarenju ljudi.

“Ovo je veliki šamar za nas i naš imidž. Firma se apsolutno ograđuje od toga da je planirala, sprovodila ili na bilo koji način učestvovala u radnjama koje su njeni zaposleni radili”, kazao je Kažić “Vijestima”.

Dodao je da ne zna kada su sedmorica zaposlenih to radili i na koji način. “Za hapšenja radnika saznao sam oko 11 časova, kada je otac jednog od zaposlenog obavjestio firmu.

Odmah sam pošao u MUP i stavio se na raspolaganje inspektoirma za kriminalitet i tužilaštvu. Rekao sam im da smo otvoreni za bilo kakav vid davanja informacija, koji bi im koristio tokom istražnog postupka i pomogao da se to rasvijetli do kraja”, kazao je Kažić.

Istakao je da su mu inspektori sugerisali da ne otkriva identitet uhapšenih, ali i zamolili ga da se na bilo koji način ne mješa u istražni postupak.

“Dobio sam informaciju da se to nije radilo službenim vozilima, već u privatnoj režiji, van radnog vremena. Zbog našeg sistema praćenja vozila, kriminalci su nas izbjegavli, jer ostaje evidentiran trag o svakom njihovom koraku. Naša vozila su svakodnevno bila upošljena u gradskom angažmanu, tako da jednostavno ne znam kada su i po čijem nalogu radili to što su radili. Istražni postupak će dati odgovore i na ta pitanja”, kazao je Kažić.

Preporučujemo za Vas