Meč protiv Pari voleja za Budvansku rivijeru je meč sezone

"Sad je malo veći pritisak nego uoči meča u Parizu, gdje smo, možda, opuštenije otišli, što nas je koštalo slabije igre i poraza", kaže trener Budvana Siniša Reljić
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 00:39h

Iako trenutno nijesu na poziciji koja ih vodi u drugu rundu Lige šampiona (treći su na tabeli grupe C), odbojkaši Budvanske rivijere su prvu polovinu najjačeg klupskog takmičenja odradili kako su priželjkivali.

Dvije pobjede (3:0 kod kuće protiv Jihostroja i 3:2 u gostima protiv Rešovije) i poraz (u gostima od Pari voleja sa 3:0), uz pet osvojenih bodova, više je nego dobar bilans, koji izabranicima Siniše Reljića, daje realne šanse za prolaz (dalje idu pobjednici grupa i pet najboljih drugoplasiranih ekipa iz sedam grupa).

Posebno što će Budvani u naredna tri kola dva puta igrati kod kuće (protiv Pari voleja i Rešovije), i gostovati najslabijoj ekipi u grupi, češkom Jihostroju.

Međutim, sad dolazi najteži dio posla, crnogorski šampion više nema prava na grešku ako želi da ponovi uspjeh od prije tri godine i prođe grupu.

Večerašnji duel sa Pari volejom (šest bodova) je, praktično, biti ili ne biti za oba rivala. Pobjednik ostaje u trci za prolaz, poraženi, vjerovatno, otpada.

"Sad je malo veći pritisak nego uoči meča u Parizu, gdje smo, možda, opuštenije otišli, što nas je koštalo slabije igre i poraza. Ali, možda pritisak može da proizvede i dobru igru, vidjećemo", kaže trener Budvana Siniša Reljić.

Od posljednjeg meča u Gradu svjetlosti, Budvani su u povratku iz Pariza skoknuli od Maribora i odigrali tri kontrolne utakmice sa selekcijom Katara, emotivno i psihički ispražnjeni porazom od Pari voleja.

U posljednje skoro tri nedjelje su samo trenirali u Budvi, bez sparing rivala. Parižani su, sa druge strane, odigrali pet prvenstvenih utakmica, od kojih su četiri dobili (Kan, Šomon, Nant i Arago de Set) i jednu izgubili (od Rena u gostima), pa sa Ajačijom trenutno dijeli prvo mjesto na tabeli sa po 24 boda.

Uz to, u osmini finala Kupa Francuske u gostima su eliminisali Lion (3:2)…

"S obzirom na to da nismo imali kontrolne utakmice, a da, nažalost, nemamo ligu i kvalitetne utakmice, što je najveći problem, ne znamo na kojem smo trenutno nivou. Momci rade dobro, nemam zamjerki, ali se osjeća po njima da je došlo do zasićenja, da im fali utakmica. A Pari volej je imao sijaset utakmica, igrao svaki drugi, treći dan, i dobijao, i drži prvo mjesto u prvenstvu. Ali, imamo puno motiva, jer smo svjesni koliko znači ova utakmica, i nama i njima. Ovo je utakmica sezone za nas. Iako ne teoretski, porazom realno gubimo šanse za prolaz u drugi krug. Ali to važi i za njih. Znamo im mane i vrline, kojih ima mnogo više, moćna su ekipa, skup stranaca. Probaćemo da iskoristimo to malo mana što imaju i napravimo dobar rezultat. Ako uspijemo tu da ih poremetimo, imamo velikih šansi da dobijemo meč", dodao je Reljić.

Najbolji poenter Budvana u prva tri kola, korektor Aleksandar Minić (55 poena, 5 prosječno po setu) očekuje težak meč protiv Parižana.

"Mislim da će biti spremniji i uigraniji nego u prošloj utakmici, iz razloga što su za razliku od nas imali nekoliko utakmica u njihovom prvenstvu i što je bilo dosta vremena da se korektor Sidibe uigra sa ostatkom ekipe. Možda je naša prednost u tome što smo imali skoro mjesec dana da se spremimo za samo jednog protivnika, tako da smo ih detaljno izanalizirali i spremni dočekujemo ovaj najbitniji meč za nas u Ligi šampiona. Svjesni smo važnosti meča, pobjedom bismo bili na pragu drugog kruga, što bi bio veliki uspjeh. Znamo da nam najveća opasnost prijeti od Sidibea i Ivovića, i nastojaćemo da njih zaustavimo kako bismo sebi olakšali posao. Oni su vrlo disciplinovana ekipa, malo griješe, borbeni su. S druge strane, mislim da će naš servis igrati veliku ulogu. Ako nas krene, imamo velike šanse da dođemo do vrlo bitne pobjede", rekao je Minić.

Vujović: Sada smo bolje psihički spremni i odlučniji nego u Parizu

Drugo tehničar Rivijere Marko Vujović smatra da imperativ pobjede neće biti problem.

"Nekad je u važnijim utakmicama bitnije da si pod malim pritiskom nego da u meč ulaziš opušten. Mislim da smo u Pariz otišli malo previše uzdignute glave, nakon pobjede u Poljskoj. Imali smo težak prvi set, a onda je sve otišlo nizvodno. Mislim da smo sada mnogo bolje psihički spremni i odlučniji, svi kompletno. Istina, oni su imali puno utakmica od našeg meča, imali su puno prilika da isprave neke stvari, dok smo mi mogli to da uradimo samo treningom", kaže Vujović, koji je nekoliko dana pauzirao zbog bolesti, ali je od ponedjeljka “u pogonu”.

Iako ističe da domaći teren u današnjem sportu ne znači mnogo, Vujović se nada da će njegova ekipa imati pravu podršku sa tribina.

"Nadam se da će doći više navijača, da će dvorana biti puna, da podignemo atmosferu i odbojkašku svijest u Budvi i Crnoj Gori, jer se to ne dešava već nekoliko godina u Budvi, od kada nema normalne lige ni derbija protiv Budućnosti. Mi smo ove sezone pokazali da imamo kvalitet", dodao je Vujović.

Ružero: Kao da je finale

I trener Pari voleja Dorijan Ružero svjestan je značaja utakmice u Budvi.

"Ako izgubimo, prolaz u narednu rundu biće ugrožen. Zato želim da moji igrači ovaj meč shvate kao da je finale. Tako će biti i u narednoj utakmici protiv Jihostroja, ako pobijedimo u Budvi. Važno je da ekipa pristup igri na svakoj utakmici, od prvog do posljednjeg poena, kao da je najvažnija u sezoni", rekao je Ružero.

Utakmica u Mediteranskom sportskom centru u Budvi počinje u 18 časova. Sude Slovenac Boris Skudnik i Kipranin Nikos Evgeniu.

U prvom meču 4. kola, poljska Rešovija je sinoć u gostima savladala Jihostroj 3:0 (25:18, 26:24, 25:19), i upisala treću pobjedu u grupi.

Češki tim je, sa druge strane, zabilježio i četvrti poraz.

Bonus video: