Rekonstrukcijom do prave slike

Ideju da prošlost sačuva složenom rekonstrukcijom, Miranović nosi odavno, ali je u početku više bila vezana za raniji period, tačnije kraj XV vijeka.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2013. 17:03h

Nedavno je u Podgorici, u KIC-u “Budo Tomović”, promovisan trejler dokumentarno-animiranog filma “Podgorica – Mirkova varoš 1940” autora i producenta Mitra Miranovića, u organizaciji NVO “Ruster”. Film, čija premijera je zakazana za mart 2014, u petnaestominutnom trajanju u 3D tehnologiji, donosi priču o predratnoj Podgorici, tačnije o Mirkovoj varoši koja je tokom bombardovanja 1944. godine potpuno uništena.

Ideju da prošlost sačuva složenom rekonstrukcijom, Miranović nosi odavno, ali je u početku više bila vezana za raniji period, tačnije kraj XV vijeka. Međutim, kontakt sa starim fotografijama predratne Podgorice, opredijelio je ovog autora na jednu drugačiju priču, koju je, kako ističe, trebalo sačuvati i ispričati.

“Prije par godina sam došao na ideju da ekranizujem i da na neki način promotivno 'upakujem' dio prošlosti Podgorice, grada u kom sam rođen i odakle su moji korijeni. U početnom istraživanju sam se više interesovao za dalju prošlost, tačnije za početke razvoja grada u XV vijeku. Međutim, kada sam došao u dodir sa fotografijama predratne Podgorice, tačnije Mirkove varoši, bio sam zatečen izgledom - odnosno arhitekturom i obrisima grada koji podsjeća na neke mnogo veće centre. Ono što je presudilo da se odlučim za Mirkovu varoš je minimalna upućenost građana u ne tako davnu prošlost grada u kom žive. Ono što je moj krajnji cilje jeste serijal o prošlosti Podgorice, grada koji je definitivno bogat samim tim što imamo dodir orijentalne kulture u Staroj varoši i zapadne u Mirkovoj. Mislim da u Evropi nema manje sredine koja ima privilegiju da se u njenom identitetu sublimiraju dvije kulture, a to je idelano za promociju kako kulture tako i turizma”, objašnjava Miranović. Pored njega na filmu je radio Dragan Čelebić zadužen za 3D animaciju i montažu, dramaturškinja Stela Mišković, muziku je komponovao Luka Radović, a pored Miranovića režiju potpisuje i Davor Klisić.

Rekonstrukciju priče, koja je počela nakon Berlinskog mira 1878, a koja je trajala šezdesetak godina, Miranović je uradio zahvaljujući dokumentarnim fotografijama i svjedočenjima Staropodgoričana.

“Film je rezultat dvogodišnjeg istraživanja na osnovu kojih smo napravili rekonstrukciju širokih bulevara, Hotela 'Imperial', Gimnazije, mosta na Ribnici... Pored vrijednih fotografija malo je podataka o Mirkovoj varoši, vljada zbog toga što je živjela samo šezdeset godina. Intervjui sa desetak vremešnijih Podgoričana, koji se sjećaju djetinjstva u Mirkovoj varoši, pomogli su mi da napravim značajnu konekciju sa vremenom koje istražujem”, ističe Miranović naglašavajući da je filmom, prije svega, želio da građanima “na prijemčiv način skrene pažnju na dio prošlosti grada”.

“Dosadašnji dokumentarci o gradu su kvalitetni ali mi se čini da nijesu uspjeli da animiraju širu populaciju kako bi saznala nešto više o prošlosti grada. Pored starije populacije, koja će siguran sam odgledati film, ciljna grupa su prvenstveno mladi”, kazao je Miranović ističući da je želja ekipe filma bila da dočaraju duh nekadašnjeg grada, kao i da upozore građevinare da sačuvaju i obnove malo preostalih zdanja stare arhitekture, koja su autentični reprezent zemlje i njene istorije.

Film “Podgorica – Mirkova varoš 1940” premijerno će biti prikazan u martu 2014. u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović”, a potom, kako najavljuje Miranović, na jednoj od crnogorskih TV stanica. Projekt je podržao Glavni grad kao i kompanija Zetagradnja.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, film nudi dokumentarističku, istorijsku, poetsku priču. Primarna je ipak edukativna strana, koja je po riječima Miranovića, prije svega, namijenjena mladim ljudima

Jedan dan iz 1940.

Rađen u potpuno drugačijem maniru, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, film nudi dokumentarističku, istorijsku, poetsku priču. Primarna je ipak edukativna strana, koja je po riječima Miranovića, prije svega, namijenjena mladim ljudima.

“Film će trajati petnaest minuta i rađen je u formi mjuzikla. Film ima za cilj da bez klasične dokumentarne naracije, više originalnom muzikom i specifičnim odabirom kadrova, upozna gledaoce sa vizuelnim identitetom i opštim informacija o gradu. Svaki kadar bi trebalo da 'kaže' više nego što bi se moglo reći riječima. Muzika u filmu inspirisana je muzikom iz predratnog perioda, a biće prisutne i melodije koje su se mogle čuti na balovima u Hotelu 'Imperial'. Gledaoci će biti u prilici da 'osjete' jedan dan iz 1940. godine”, zaključuje Miranović.

Bonus video: