Novi roman Balše Brkovića: Dirljiva i duhovita priča o solidarnosti

Novi Brkovićev roman donosi nepretencioznu priču o jednoj noći, zapravo jednom noćnom putovanju...
119 pregleda 13 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Balša Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2013. 08:27h

Treći roman najčitanijeg savremenog crnogorskog pisca, Balše Brkovića, “Plaža Imelde Markos”, novo izdanje “Vijesti”, od sjutra je u prodaji na svim kioscima u Crnoj Gori.

Nakon bestselera „Privatna galerija“ (2002, četiri izdanja) i „Paranoja u Podgorici“ (2010, tri izdanja), „Plaža Imelde Markos“ je treći roman iz Podgoričkog kvarteta, koji će, kako autor najavljuje, biti zaokružen romanom „Ponoć na Lenjinovom bulevaru“.

Novi Brkovićev roman donosi nepretencioznu priču o jednoj noći, zapravo jednom noćnom putovanju... O jednoj od onih potraga u kojima nađete više nego što ste tražili.

- Ovaj roman ima posebno mjesto u zamišljenom Podgoričkom kvartetu. Želio sam da priču o jednoj mogućoj svkodnevici ispričam na način koji nije uobičajen, niti opterećen dnevnopolitičkom retorikom. Ipak, to je angažovana priča, priča o našem vremenu, o krizi koja postaje opravdanje za sve i solidarnosti koje je sve manje, objašnjava autor.

Jedna noć u životu podgoričkog taksiste, ispričana u ovom romanu, postaje i priča o različitim generacijama u istim ili sličnim problemima.

Ili, kako pisac i kritičar Aleksandar Bečanović piše o novom Brkovićevom romanu:

„Zamislite Taksistu kojeg je režirao Spilberg iz najboljih ’infantilnih’ dana... U svom novom bestseleru Plaža Imelde Markos, Balša Brković majstorski profiliše jedno putovanje kroz podgoričku noć u dirljivu, duhovitu i pronicljivu priču o odrastanju i sazrijevanju, o pretvaranju straha u fantaziju i maštarije u odgovornost. Tako je crnogorska književnost konačno dobila ono što joj je suštinski nedostajalo: pravovjernu melodramu, podjednako sentimentalnu i inteligentnu. And now, enjoy your ride!“

Bonus video: