"Nema dokaza"

Odbijena optužba protiv Stojkovića: Sudija ne vjeruje osnovnom tužiocu

Milenka Žižić bez suđenja odbila optužbe protiv policajca da je nezakonito intervenisao u istrazi protiv Veljovićevog saradnika
154 pregleda 6 komentar(a)
Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević
Siniša Stojković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2013. 18:16h

Sutkinja Višeg suda Milenka Žižić, odbila je nakon gotovo šest mjeseci optužni predlog protiv policijskog inspektora Siniše Stojkovića, kojim je bio okrivljen da je pokušao da nezakonito utiče na tužioca kako se ne bi vodila istraga protiv drugog policajca zbog prijetnji novinarki, saznaju "Vijesti".

Izvori "Vijesti" rekli su da je Žižić u obrazloženju rješenja navela da "nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju" da je Stojković izvršio to djelo, za koje je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

To je jedan od zakonskih razloga zbog kojih sudija može odlučiti da odbije optužni predlog bez suđenja, u tzv skraćenom postupku za djela do pet godina zatvora.

“Vijestima” je u tužilaštvu rečeno da će oni uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Stojković se sumnjiči da je tužiteljki Klikovac u razgovoru u njenoj kancelariji preporučio da se više ne bavi Rabrenovićem, jer će to ugroziti napredovanje Veljovića na mjesto šefa tajne policije

"Postoji osnovana sumnja da je Stojković posredovao kod osnovnog državnog tužioca u Podgorici da ne preduzima dalje službene radnje u postupku, koji se vodi protiv... Rabrenovića, zbog prijetnji upućenih novinarki Oliveri Lakić.... Ukazao je takođe da je u političkom vrhu navodno dogovoreno i razrješenje vrhovnog državnog tužioca, zbog pogrešnih odluka koje je donosio. U kontekstu ovih okolnosti, sugerisao je osnovnom državnom tužiocu da se pazi pokrenutog postupka jer bi u suprotnom i on mogao biti razriješen", pisalo je u saopštenju tadašnje VDT Ranke Čarapić, izdatom nakon hapšenja.

Stojković se sumnjiči da je tužiteljki Klikovac u razgovoru u njenoj kancelariji preporučio da se više ne bavi Rabrenovićem, jer će to ugroziti napredovanje Veljovića na mjesto šefa tajne policije, kao i dolazak bivšeg šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladana Jokovića na mjesto prvog čovjeka crnogorske policije.

Žižić je čekala gotovo pola godine da odbaci optužni predlog zamjenika secijalnog tužioca Dražena Burića, iako je najkasnije u julu morala da ga dostavi optuženom i zakaže suđenje.

TV Vijesti je u novembru javila da je Žižić u julu obavijestila predsjednika suda da zbog prezauzetosti drugim predmetima nije mogla da ispuni zakonski rok. U septembru i oktobru imala je vrlo mali broj suđenja i objavljenih presuda, javila je tada TV Vijesti.

Gotovo istovremeno kad je Stojković razgovarao sa Klikovac, informacije o istrazi protiv Rabrenovića tražila je i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica od tužioca Saše Čađenovića, koji je kasnije podigao optužnicu po kojoj se trenutno sudi Veljovićevom saradniku.

Čađenović je o tome sačinio službenu zabilješku, ali tužilaštvo nije saslušalo Medenicu povodom toga jer “nije bilo osnova”. Medenica je negirala da je htjela da utiče na tužioca, saopštavajući da je “po prirodi njenog posla da bude informisana”.

Lakić se na meti uznemiravanja, prijetnji i fizičkog napada našla nakon što je mjesecima istraživala sumnjivo poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu, u koje su navodno umiješani tadašnji visoki funkcioneri policije i bivši visoki funkcioneri ANB

U istrazi pred specijalnim tužilaštvom, između ostalih, saslušani su Stojković, Klikovac, Čađenović, Rabrenović, Veljović i Joković.

Rabrenoviću se sudi zbog sumnje da je u februaru 2011. godine, sa njemačkog broja preko druge novinarke uputio uvrede, psovke i teške prijetnje na račun Lakićeve, njene kćerke i cimerke sa kojom je u to vrijeme živjela tokom studija u inostranstvu.

Tri dana nakon što je prijećeno novinarki, pronađen je dobrovoljac iz Danilovgrada Milan Grgurević, za kojeg se kasnije tokom sudskog postupka utvrdilo da nema nikakve veze sa prijetnjama. On je i u ponovljenom suđenju osuđen na godinu dana zbog lažnog prijavljivanja.

Lakić se na meti uznemiravanja, prijetnji i fizičkog napada našla nakon što je mjesecima istraživala sumnjivo poslovanje fabrike “Tara” u Mojkovcu, u koje su navodno umiješani tadašnji visoki funkcioneri policije i bivši visoki funkcioneri ANB.

Godinu nakon tih prijetnji, ona je i fizički napadnuta ispred vrata zgrade u kojoj živi i od tada živi pod policijskom zaštitom. Zbog tog napada, na devet mjeseci robije osuđen je Zabjelčanin Ivan Bušković ali u postupku nije utvrđen motiv zbog kojeg je on to uradio.

Preporučujemo za Vas