Presuda aktivistima MANS-a: Buna protiv nameta vlasti košta 2.000 eura

Sudija nije vrednovao ni svjedočenje poslanice Jelisave Kalezić, koja je kazala da performans nije mogao da šteti nikome
61 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2013. 22:58h

Sudija za prekršaje Milorad Popović, oglasio je juče krivim pet aktivista MANS-a i kaznio ih po 400 eura, zbog organizovanja performansa 25. novembra ispred Skupštine Crne Gore.

Aktivisti te nevladine organizacije, optuženi su za ometanje ulaska u Skupštinu i remećenja javnog reda i mira, zbog prosipanja crvene tečnosti na plato ispred parlamenta, tokom performansa zbog povećanja PDV-a.

Nakon tog performansa, policija je nezakonito uhapsila izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović, programskog direktora Vuka Maraša i aktiviste Ivanu Bakić, Mitra Batrovića, Baja Danilovića i Jelenu Mandić.

Sudija Popović juče nije proglasio krivom jedino Jelenu Mandić, najavljujući da će naknadno pisano obrazložiti odluku.

“Bilo je za očekivati da odluka, koja je u naprijed pripremljena, bude ovakva kakva jeste. Ovaj sudija je kao i većina sudija koje bira izvršna vlast, produžena ruka policije i izvršne vlasti, kojom pokušavaju da ućutkaju sve koji slobodno misle i javno saopštavaju mišljenje”, rekao je Radulović.

Dodao je da je suđenje još jedan pokušaj da izvršna vlast ućutka one koji govore o korupciji, čije troškove plaćaju građani.

“Protiv toga se MANS i bori. Naravno, izjavićemo žalbu i sasvim sam ubijeđen da ova odluka ne može ostati na pravnoj snazi, makar morali da se žalimo prestavkom Sudu za ljudska prava u Strazburu, koji će uvažavati svoj stav da ne može da sudi funkcioner činovnik Vlade, koji sudi po optužbi Vlade i koji osudu zasniva na iskazima činovnika Vlade – policajaca”, kazao je Radulović.

Sudija Popović nije vrednovao ni svjedočenje poslanice Jelisave Kalezić, koja je svjedočeći kazala da performans nije mogao da šteti nikome.

“Javna površina dostupna je svim građanima performans nije onemogućio prilaz Skupštini. Performans je obavljen u skladu sa praksom i normativima korišćenja gradskih površina. Dodala bih i to da je kojim slučajem sličan performans održao neki alternativni teatar, isti bi ostao bez sankcija po izvođača”, navela je ranije Kalezić.

Bonus video: