Džejms Mekbrajd dobitnik Nacionalne nagrade za književnost

Pobjeda Mekbrajda bila je svojevrsno iznenađenje na ceremoniji dodjele prestižne nagrade
83 pregleda 0 komentar(a)
Džejms Mekbrajd, Foto: Npr.org
Džejms Mekbrajd, Foto: Npr.org
Ažurirano: 03.12.2013. 11:21h

Američku Nacionalnu nagradu za književnost za 2013. godinu dobio je u oblasti beletristike Džejms Mekbrajd za roman “The Good Lord Bird” o životu poznatog abolicioniste i borca protiv ropstva Džona Brauna.

Pobjeda Mekbrajda bila je svojevrsno iznenađenje na ceremoniji dodjele prestižne nagrade u Njujorku, a ni on sam je nije očekivao.

“Zaista nisam očekivao da ću ovdje završiti”, rekao je 56-godišnji Mekbrajd, koji se bavi i muzikom, a proslavio se autobiografskom knjigom “The Color of Water” (1995) - bestselerom u kojem je opisao život u mnogočlanoj siromašnoj porodici Afroamerikanca i stroge majke, imigrantkinje iz Poljske jevrejskog porijekla.

Mekbrajd je niz svojih djela posvetio Afroamerikancima, a 2012. godine je, u koautorstvu sa filmskim režiserom Spajkom Lijem, napisao scenario i bio producent filma “Ljeto u Red Huku”. Li je 2008. napravio i filmsku verziju njegovog romana "Miracle at St. Anna" iz 2002.

U širem izboru za prestižnu nagradu, uz Mekbrajda, bilo je još četvoro pisaca - Rejčel Kušner za roman “The Flamethrowers”, Džumpa Lahiri za “The Lowland”, slavni Tomas Pinčon za “Bleeding Edge” i Džordž Saunders za “Tenth of December”.

Kušnerova je bila i 2008. godine u finalu, zahvaljujući debitantskom romanu “Telex From Cuba”, a Pinčon je dobio Nacionalnu nagradu za književnost još 1974. godine za roman “Duga gravitacije”.

Novinar “Njujork tajmsa” Džordž Paker osvojio je Nacionalnu nagradu za 2013. u oblasti publicistike za “The Unwinding: An Inner History of the New America”, posvećenu problemima savremenog ekonomskog razvoja Amerike.

Nacionalna nagrada za književnost, ustanovljena 1950. godine, jedno je od najprestižnijih priznanja u oblasti književnosti u Sjedinjenim državama, a Nacionalna fondacija za knjigu dodjeljuje je u četiri kategorije: poezija, literatura za mlade, beletristika i publicistika

Meri Šibist nagrađena je u kategoriji poezije za “Incarnadine: Poems”, a Amerikanka japanskog porijekla Sintija Kadohata proglašena je za najboljeg pisca za mlade zahvaljujući knjizi “The Thing About Luck”.

Knjige u finalu odabrane su ove godine među 1.432 naslova.

Nagrađeni autori, koje je odabrao žiri sastavljen od pisaca, knjižara i drugih profesionalaca, dobijaju novčani iznos od po 10.000 dolara.

Nacionalna nagrada za književnost, ustanovljena 1950. godine, jedno je od najprestižnijih priznanja u oblasti književnosti u Sjedinjenim državama, a Nacionalna fondacija za knjigu dodjeljuje je u četiri kategorije: poezija, literatura za mlade, beletristika i publicistika.

Među dosadašnjim laureatima su Vilijam Fokner, Filip Rot, Suzan Sontag, Džon Apdajk, Kormak Makarti…

Bonus video: